Har innført plattformavgift - men valgt ulik løsning

Sbanken innførte plattformavgift for fond allerede i 2019, og Nordnet fulgte etter i fjor. 

ULIK AVGIFT: Sbanken har lavere årsavgift for indeksfond enn for aktive fond, opplyser spareøkonom Magnus Selven. Foto: Sbanken
Finans

Den første store aktøren som valgte å gå bort fra returprovisjon var Sbanken. I en annonsekampanje høsten 2019 lød teksten «Styr unna gribbene, flytt heller til oss. Nå kutter vi prisen på over 400 fond». Banken flagget da at de ønsket å gi returprovisjonen til kundene og innføre en plattformavgift, for på den måten å tilby lavere honorarer.

Lavere avgift for indeks

Sbanken har valgt å differensiere årsavgiften; for indeksfond er årsavgiften 0,06 prosent mens det for aktivt forvaltede fond er en årsavgift på 0,3 prosent. 

Dersom kunden også ønsker rådgivning er prisen 0,4 prosent, uavhengig av om det er indeksfond eller aktivt forvaltede fond.

Hva er årsaken til at årsavgiften er høyere for et aktivt forvaltet fond enn for et indeksfond?

– Det har med kompleksiteten i produktet å gjøre, sier Magnus Selven, spareøkonom i Sbanken.

 – Når vi tar inn et aktivt forvaltet fond i vår portefølje krever det en del ressurser både initialt og løpende – blant annet vurdering av fondene i forhold til konkurransekraft mot sammenlignbare fond, prestasjoner, og ESG-hensyn. Et indeksfond er derimot lettere å vurdere, da vi kan standardisere og automatisere store deler av vurderingsprosessene. Vi ønsker heller ikke til å bidra til en høyere totalpris for kunde, forklarer han. 

0,3 prosent

Høsten 2020 gikk Nordnet ut med sin nye prisliste: En plattformavgift på 0,3 prosent for alle aksjefond for kunder med en portefølje på under 500.000 kroner, og på 0,15 prosent for rentefond. All returprovisjon betales tilbake til kundene. For større porteføljer er plattformavgiften noe lavere.

Også for Nordnet ble resultatet at rimelige indeksfond ble dyrere enn før, mens de fleste aktive aksjefond ble billigere.

LIKT FOR INDEKSFOND OG AKTIVE FOND: - At kunder med aktive aksjefond skal subsidiere de med indeksfond mener vi er galt, har Anders Skar i Nordnet tidligere sagt til Finansavisen. Foto: Siv Dolmen

«At kunder med aktive aksjefond skal subsidiere de med indeksfond mener vi er galt, og jeg blir ikke overrasket om andre distributører følger etter når det kommer til pris på indeksfond», sa Anders Skar, Norgessjef i Nordnet. Han spådde også at returprovisjon ville være historie om noen år.