Hedgefond med kjempesmell etter Aker-short

Akers lynraske kursendring mot «det grønne skiftet» har kostet hedgefondsforvalteren Capital Fund Management dyrt. Med børsens største shortposisjon nærmer tapet seg 650 millioner kroner.

GÅTT PÅ MINE: Den franske forvalteren Capital Fund Management ble startet i 1991. Her er toppsjef Philippe Jordan avbildet under et TV-intervju i fjor. Foto: BLOOMBERG
Finans

Midt under coronasmellen i mars 2020 ble Aker-aksjen   omsatt for drøye 171 kroner på Oslo Børs.

Etter en kursdobling kun fire måneder senere tok den franske hedgefondsforvalteren Capital Fund Management grep. 

Med en overbevisning om at aksjekursen skulle følge tyngdeloven, «solgte» forvalteren snaue 1,65 millioner Aker-aksjer for rundt 339 kroner pr. aksje.

Den franske forvalteren ligger nå ille til, og må kjøpe tilbake Aker-aksjer for nær 730 kroner for å dekke shortposisjonen. Det kan ikke kan omtales som annet enn en skivebom til nå, og det hjelper ikke at hovedaksjonær Kjell Inge Røkkes gevinst vokser:

«Da jeg tok kontroll over Aker fikk jeg kritikk for at jeg betalte for mye. Jeg lurte på hvor billig jeg kunne få det. Jeg kunne kjøpe et veldig godt selskap. Når du ser tilbake, synes jeg det var et kupp,» sa hovedaksjonær Røkke under Pareto-konferansen i oktober.

Om hedgefondet til syvende og sist får rett i at Aker-verdiene er alt for høye er jo naturligvis til stede. Men skulle fondet få nok av posisjonen vil det uansett svi. Selv om fondet har en forvaltningskapital på 8 milliarder dollar og er lasset med Tesla-aksjer, utgjør en realisering i Aker-posten nå et snaut prosentpoeng av hele forvaltningskapitalen. 

Satset grønt

Det å selge Aker-aksjer for 556 millioner kroner, som var blant de største shortposisjonene på Oslo Børs i 2020, rett før Kjell Inge Røkke og kompani startet den grønne bølgen for alvor, har vært en total fiasko. 

Etter sommeren har Aker skilt ut Aker Carbone Capture   og Aker Offshore Wind   fra Aker Solutions   , etter å ha hentet en halv milliard til hver av dem.

«Aker gjorde et stort skifte. Timingen er riktig for dette,» sa Akers konsernsjef Øyvind Eriksen i oktober.

LØNNSOM KONFERANSE: Kjell Inge Røkkes uttalelser på Paretokonferansen i fjor har bidratt til å sende Aker-kursen til himmels. Foto: Iván Kverme

Kjell Inge Røkke sa på Paretokonferansen at Aker-systemet de neste årene vil komme med flere oppstartsbedrifter enn tidligere, samtidig som Eriksen fortalte at Aker også jobber med en mulighet for en egen hydrogen-enhet under Aker Horizons-paraplyen  

Den 17. februar er det forventninger til at Aker letter på sløret og forteller om disse planene. Og med en voldsom interesse for hydrogen, ikke minst blant investorer, er det ikke utenkelig at hydrogensatsingen kan gjøre vondt verre for Capital Funds hedgefond.

For å nulle posisjonen nå må det legge 1,2 milliarder på bordet for å kjøpe tilbake aksjene, med det tapet det medfører. Som for øyeblikket er på 647,3 millioner kroner.

Forvalteren har ikke besvart Finansavisens henvendelse om shortposisjonen.

Soper inn millioner

Samme dag som hedgefondet satte veddemålet på kursfall i Aker hadde Røkke Aker-aksjer for 17,1 milliarder kroner. Verdien har siden steget med snaue 20 milliarder kroner, hvor verdiene nå er på 37 milliarder kroner.

I tillegg til at selve shortposisjonen har påført hedgefondet et stygt urealisert tap, har det attpåtil måtte betale renter til den som har lånt ut aksjene, trolig Røkke selv.

SNUR SKUTA: Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker-konsernet satser hardt på fornybar energi. Foto: Siv Dolmen

Ifølge markedsaktører skal det koste mellom 1,5 og 2 prosent å låne Aker-aksjer, som betyr at Røkke har fått mellom 5,5 og 6 millioner for jobben med å låne ut aksjene.

Og for hver eneste dag aksjene er utlånt kommer det inn i underkant av 60.000 kroner på kontoen.

Det blir naturligvis småpenger for Røkke, men det er heller ikke så gærnt å tjene 6 millioner kroner for å låne ut aksjer du uansett ikke skal selge.

REC og Cognite

I tillegg til kursrakettene innen karbonfangst og vindkraft har Aker hatt en formidabel kursoppgang i REC Silicon   også. Fra hedgefondet satte shortposisjonen den 9. juli har Rec-kursen gått fra 2,89 til over 23,66 kroner, som da igjen har åttedoblet Akers-verdier. 

På papiret har verdien steget med nærmere 1,8 milliarder kroner for Aker, samtidig som selskapet på veien har hentet 1 milliard kroner til videre satsing.

Men det er flere gullegg i Aker-aksjen. For i oktober var Røkke klokkeklar på at det vil bli mer og mer digitalisering i hans bedrifter. 

Røkke mener Aker-systemet har en fordel på dette området for fremtiden, hvor Cognite-sjefen John Markus Lervik ble trukket frem som et geni.

NY GULLGRUVE?: Gründer og toppsjef John Markus Lervik i Cognite kan ifølge Røkke sitte på fremtidens pengemaskin. Foto: STRINGER

Aker er største aksjonær i Cognite, som jobber med IT og digitalisering.

«Jeg sier en ting til John Markus. Du klarer ikke å forklare hvor genialt Cognite Data Fusion (CDF) er. Du er for ydmyk,» sa Røkke i oktober, og understreket følgende:

«Digitalisering er fremtiden».

At Aker er største aksjonær i oljeselskapet Aker BP har heller ikke gjort at Aker-kursen har knekt sammen, spesielt ikke når oljeselskapet opprettholder posisjonen som et meget lønnsomt oljeselskap, med gode utbytter. Det igjen har fått Aker BP-aksjen til å passere 210 kroner pr. aksje, som ble omsatt for en skarv hundrelapp for et snaut år siden.