Har storsolgt aksjer under coronapandemien

Inn i 2020 styrte Strawberry Capital en aksjeportefølje på 888 millioner kroner. Av de kjente investeringene er det bare en liten slant igjen i Magseis Fairfield.

STORSALG: Petter Storsalen er blitt tvunget til å selge seg tungt ned i aksjemarkedet for å bidra med likviditet til hotellene. Foto: NTB
Finans

Ordtaket «Det er dyrt å være fattig» er kanskje ikke helt passende for Petter Stordalen, men det illustrerer likevel ganske godt hvordan hans investeringsselskap Strawberry Capital er blitt påvirket av coronapandemien.

Petter Stordalen har tilnærmet hele formuen plassert i hotellkjeden Nordic Choice, Hurtigruten og reiselivsoperatøren Ving. Det er derfor ikke så rart at Kapital nedjusterte nettoformuen hans fra 26 til 16 milliarder kroner i fjor.

Med en portefølje på over 200 hoteller og kraftig bortfall av gjester har pengene rent ut av hotellselskapet Nordic Choice. På NRKs «Lindmo» i april i fjor sa Stordalen at han tapte 450 millioner kroner i måneden.

For å skaffe seg nødvendig likviditet for å komme gjennom krisen har Petter Stordalens Strawberry, solgt deler av Strawberry Publishing og eiendommen til Clarion Hotel Amaranten i Stockholm for 1,5 milliarder kroner.

Styrte 888 mill.

På toppen av det kommer et massivt nedsalg i aksjemarkedet. Ved utgangen av 2017 hadde Strawberry Capital en markedsbasert aksjeportefølje på 1,5 milliarder kroner. Året etter var aksjeporteføljen bokført til «bare» 819 millioner.

Da vi gikk inn i 2020 eide Stordalen aksjer for 888 millioner kroner, mens gjelden utgjorde 272 millioner. Ifølge Skatteetatens aksjonærregister besto den norske aksjeporteføljen av Infront, Awilco LNG, TGS, Yara, Gentian Diagnostics, Zalaris og Magseis Fairfield, som var verdt 215 millioner.

Resten av kapitalen var trolig plassert i andre nordiske og globale aksjer, som ikke kommer opp i Skatteetatens aksjonærregister. Stordalen hadde også noen større shortposisjoner, som var 72 millioner kroner i minus.

Kraftig nedsalg

En fersk oversikt over alle Strawberry Capitals topp 50-posisjoner i Norge viser at det bare er Magseis Fairfield igjen. Der sitter Stordalen med aksjer for 25 millioner kroner, etter å ha dumpet 34 prosent av posisjonen i forrige uke. 

Det er forøvrig ikke sikkert at investoren har solgt aksjer i TGS og Yara, hvor han følgelig aldri har vært på topp 50-listen og dermed ikke blir synlig.

Da børsene stormet som mest i midten av mars solgte Stordalen alle aksjene i Gentian Diagnostics for rundt 8 millioner kroner, hvor han lenge har vært blant de største aksjonærene. Aksjer for 25–30 millioner ble også solgt i HR-selskapet Zalaris på samme tidspunkt.

Den 27. mai i fjor solgte Stordalen hele aksjeposten i Awilco LNG til rundt 15 prosent børsrabatt, hvilket ga 11 millioner kroner i friske midler. Hvem som kjøpte aksjene er ikke kjent.

Dumpet storpost

Børsterminalselskapet Infront er i en heftig oppkjøpskamp mellom oppkjøpsfondet Dash Bidcos og IT-investor Jens Rugseth. Fredag i forrige uke solgte Stordalen alle aksjene sine til  Dash Bidco for 77,3 millioner kroner.

Basert på topp 50-lister har Stordalen solgt norske aksjer for minst 150 millioner kroner i løpet av coronapandemien. Den 21. april i fjor skrev Dagens Industri at Strawberry Capital hadde solgt nordiske aksjer for 250 millioner i løpet av første kvartal.

Han dumpet blant andre aksjer i Nent, Lime, Dometic og Addnode i denne perioden. Svenske Holdings som står bak aksjonærlistene anslo porteføljen til rundt 200 millioner svenske kroner, basert på en topp 50-oversikt.

Tar man hensyn til disse kildene er det nærliggende å anta at Stordalen har solgt aksjer for minst 400 millioner kroner i løpet av corona. Bruker man de største posisjonene som en værhane for resten av porteføljen kan nedsalget ha vært enda større. 

Vil ikke svare

Strawberry-systemet er imidlertid ikke spesielt snakkesalige om aksjeforvaltningen og har unnlatt å svare på spørsmål om hvor mye kapital som er sysselsatt i aksjemarkedet nå.

«Investeringsområdet er et strategisk virksomhetsområde i Strawberry, og det vil det fortsette å være fremover også. Det ligger i naturen til en investeringsvirksomhet at man både kjøper og selger virksomheter løpende. Ut over det kommenterer vi av prinsipp aldri enkelttransaksjoner», skriver kommunikasjonssjef Ida Holen på vegne av Petter Stordalen.

Det er Kenneth Andersen som styrer aksjeinvesteringene til hotellinvestoren, noe han har gjort siden 2007.