<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Blodbad for grønne aksjer

Grønne aksjer som var blåst sprekkferdige av luft stuper på børsen, og er ned 40-50 prosent fra toppen. – Selg dem, sier Jan Petter Sissener.

Publisert 23. feb. 2021 kl. 12.15
Oppdatert 25. feb. 2021 klokken 09.21
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 966 ord
VIL HA EDRU PRISING: - Mitt råd er «take profits and run». Jeg er ikke sikker på at det er verdt å beholde noen av aksjene ettersom de er så dyre, sier Jan Petter Sissener.  Foto: Iván Kverme

  ,   ,   ,   ,   ,   ,   , AOW,   ,   ,   ,   ,   , QFUEL,   ,  

– Verden er full av fattige folk som aldri tok gevinst. Selg aksjene, sier aksjenestor Jan Petter Sissener.

På Oslo Børs stormer investorene mot utgangsdøren. Grønne aksjer selges over en lav sko til stadig lavere aksjekurser. Aksjer som Scatec, Aker Offshore Wind og Saga Pure er ned over 40 prosent fra toppen. Men den som har falt mest er Everfuel, som er ned mer enn 50 prosent fra toppnoteringen 8. januar.

Ørsted og Plug Power leder an

Den eksplosive oppgangen i de grønne aksjene stoppet litt opp fra slutten av januar og inn i februar. Siden har flere aksjer falt. Snøballen har rullet fortere etter kursfall internasjonalt.

Danske Ørsted er ned 30 prosent siden toppen tidlig i januar. Amerikanske Plug Power har ikke falt like mye, men mandag kveld dundret aksjen ned 10 prosent på Nasdaq-børsen. Det ga smitteeffekt til Oslo Børs.

Aksjer vil falle til naturlig nivå. Det er et stykke for mange aksjer
Jan Petter Sissener

De 15-20 grønne aksjene på Oslo Børs er ned mellom 10 og 50 prosent siden toppen.

– Generelt må aksjer kunne generere cashflow. Jeg tror på stigende renter. Nå er rentene i null, men jeg tror ikke det vi vil vare. 10 års swaprenter har tikket opp og, og nærmer seg 1,70 for norske kroner, sier Jan Petter Sissener.

– Mitt råd er «take profits and run».

– Nedadgående spiral

– Mange Euronext Growth-aksjer har vært priset langt over fornuften. Det har det ikke vært tvil om. Det gjelder også såkalte grønne aksjer som har vært preget av ekstrem likviditetstilgang. Når tilgangen tørker inn, og noen vil selge, så vil aksjer falle til naturlig nivå. Det er et stykke for mange aksjer, og ikke like langt for andre.

– Fortsatt er det en nedside. Alle pengene som jaget grønne aksjer, i forhold til hvor mye som var tilbudt, har dratt prisingen ut fra våre kalkulatorer, sier Sissener.

– Hvorfor skjer det nå?

– Markedet er mettet, og det begynner en nedadgående spiral. Mange privatpersoner er med med til dels lånte penger som har dratt grønne aksjer opp. Når det faller er det ingen som naturlig tar imot.

Kursfall i grønne aksjer

 
Aksje Kursfall tirsdag

Kursfall fra toppen

Everfuel −10,3% −51,9%
Aker Offshore Wind −10,2% −42,2%
Saga Pure −9,4% −40,7%
Scatec −8,2% −40,5%
Hexagon Purus −9,0% −38,7%
Cambi −13,6% −35,5%
Horisont Energi −13,8% −33,2%
HydrogenPro −2,1% −32,6%
Ocean Sun −9,9% −30,4%
Aker Carbon Capture −8,7% −29,6%
NEL −8,7% −28,8%
REC Silicon −14,2% −28,8%
Agilyx −7,1% −27,8%
Quantafuel −5,1% −24,2%
TECO 2030 −10,2% −22,1%
Pryme 0,0% −12,2%
Volue −0,9% −9,7%

Tror på underleverandørene

– Hvor lenge varer slikt?

– Under dotcombølgen gikk mange på trynet, mens de som overlevde ble store vinnere. Det er de med stort internasjonalt potensial. Facebook trynet 30 prosent etter børsnoteringen, og har vært en vinner siden. Jeg tror mer på underleverandører til den grønne industrien. Med all grønnvasking som skjer spørs det hvor mye marginer som blir igjen til slutt, sier Sissener.

– Er det så ille at du vil sammenligne med dotcom?

– Ja, jeg vil trekke parallell til da folk kastet penger etter de som i 1999 og 2000 hadde noe med internett som idé. Det er det samme nå. Du har fått kastet penger etter deg uavhengig av hva kalkulatoren, og uavhengig av muligheten til å tjene penger.

– Grønn bølge med edru prising

– Hvordan håndterer dere selv kursfallet?

– Vi har ikke så mye slike aksjer igjen. Vi har vært fokusert på at selskaper skal kunne vise produkter, balanse, unik teknologi, og derfor har vi solgt oss ut av det aller meste. Vi sitter på gjerdet og venter på å plukke riktige aksjer på riktige nivåer. Den grønne bølgen vil fortsette. Det er det ingen tvil om, bare prisene blir mer edru.

Jeg er ikke sikker på at det er verdt å beholde noen av aksjene ettersom de er så dyre
Jan Petter Sissener

Sissener avviser at han ikke har tatt del i den grønne kursoppgangen som har løftet aksjemarkedene.

– Vi har vært med litt her og der, men nei, vår performance har ikke vært dårlig. Vi har vært med, men på andre aksjer enn de som bare var luft.

– Marginene blir most

– Hva skal man gjøre hvis man har grønne aksjer?

– Hvis man har Everfuel og HydrogenPro er det bare å selge. Man må ha aksjer som generere cash.

Hva er Aker Offshore Wind og NEL? Hvordan skal NEL tjene penger når de knapt har omsetning?
Jan Petter Sissener

– Og de andre aksjene?

– Selskapene må ha en unik teknologi eller markedsposisjon. Jeg er ikke sikker på at det er verdt å beholde noen av aksjene ettersom de er så dyre. De store og dominerende selskapene er jeg imidlertid ikke så redd for, men selskaper som må finne en forretningsmodell vil jeg være forsiktig med.

– Hva med Aker Offshore Wind og NEL?

– Hva er Aker Offshore Wind og NEL? Hvordan skal NEL tjene penger når de knapt har omsetning? Det er bedre med Vestas, Scatec og Ørsted. Med alle pengene som jakter offshore wind blir marginene most sønder og sammen.

Salg før revekting av indekser

Sissener har lenge kritisert hvordan indeksfondene drar opp kursene på aksjer som stiger. Han ser frem til revektingen av indekser som vil skje i april.

– Når aksjer i Scatec, Westas og Ørsted skal revektes er kursene dratt så langt at det ikke er naturlige tagere til aksjer i for eksempel Scatec. Jeg utelukker imidlertid ikke at de er forhåndssolgt allerede eller shortet. Jeg tipper prosessen allerede har begynt, men utelukker ikke at at man skal kunne kjøpe aksjene billigere frem til april.