Norsk milliardhopp på børs i Danmark

Det er vanvittig deilig å være norsk i Danmark for Jens Glasø. Blockbonds-gründeren går på børs til en prising 1,6 milliarder kun uker etter å ha hentet 120 millioner til prising på 440 millioner.

GULLKANTET OPPKJØP: Blockbonds-gründer Jens Glasø skal gi 2 milliarder mennesker uten bankkonto tilgang til Spenn, som er Afrikas Vipps. Det er plutselig verdt 1,6 milliarder på Nasdaq-børsen i Danmark. Foto: Blockbonds
Finans

Kompisbanken Trustbuddy gikk fra prising på over én milliard på Nadaq-børsen i Sverige til konkurs i 2015, kun et halvår etter at gründer Jens Glasø forlot selskapet. Da var han allerede i full gang med Blockbonds, som i prinsippet handler om Vipps for Afrika der to milliarder mennesker ikke har egen bankkonto med Spenn på konto.

Tirsdag gjorde Blockbonds et omvendt oppkjøp av det danske børsnoterte NP Investor der Glasøs aksjonærer blir sittende med 99,5 prosent av aksjene i et fusjonert selskap verdsatt til 1,5 milliarder kroner.

Vi valgte Nasdaq i Danmark i stedet for å gå på børs i Norge som følge av støyen på Euronext Growth
Jens Glasø

NP Investor-kursen steg på børsmeldingen tirsdag til en prising over 1,6 milliarder hvorav Glasøs aksjepost på nær 30 prosent har en verdi på 480 millioner.

– Danmark ikke så hausset

– Vi hadde en plan om å gå på børs innen 12 til 18 måneder, men som følge av at NP Investor dukket opp valgte vi å utnytte det gode markedet ved å fremskynde prosessen, sier Jens Glasø til Finansavisen.

– Vi valgte Nasdaq i Danmark i stedet for å gå på børs i Norge som følge av støyen på Euronext Growth. Vi føler at Nasdaq i Danmark ikke er så hausset. Det har ikke vært så mange noteringer, sier Glasø.

Blockbonds har imidlertid en enorm verdistigning i forbindelse med børsnoteringen. Selskapet har tidligere hentet inn 120 millioner kroner i kapital. I desember og januar hentet selskapet inn nye 120 millioner kroner med en prising på 440 millioner før penger.

Børsnoteringen i Danmark ble gjort til kurs 0,55, hvilket priset det fusjonerte selskapet til nær 1,5 milliarder norske kroner, men kursoppgang for NP Investor etter børsmeldingen sendte prisingen over 1,6 milliarder.

Vi har en stor pott i midten der alle enhetene holder kontroll på hvem som eier hva. Pengene flyttes ikke fysisk
Jens Glasø

Stor pengepott i midten

– Det er store synergier mellom disse to selskapene. Vi gjør på mange måter det samme som Vipps, men for utviklingsland, og har distribusjon i Afrika med 18 millioner bruker. Den store forskjellen er at man med Spenn også åpner en bankkonto, sier Glasø.

– NP Investor har en vekslingssentral der vi kan åpne for en spennende bro mellom Europa og Afrika. Vi bringer frem verdien hos dem gjennom vår distribusjon slik at afrikanere i Europa kan sende penger hjem billigere enn de gjør i dag.

Han peker på at de menneskene som bor i de fattigste landene i verden er de som betaler de høyeste gebyrene på finansielle tjenester.

– Når folk sender penger med Vipps fra en bank til en annen må bankene balansere på slutten av hver dag. Det må ikke vi. Vi har en stor pott i midten der alle enhetene holder kontroll på hvem som eier hva. Pengene flyttes ikke fysisk, så bankene kan utnytte kapitalen mye bedre og billigere, sier Glasø.

80 prosent av 2 mrd. kunder

– Når vi går inn i et land og digitaliserer en nasjonal valør må vi først skape en digital valør som speiler den nasjonale valøren. Det neste er å levere produktet til bankene. Vi er en teknologileverandør til bankene som hjelper dem å ta samme posisjon som DNB tok med Vipps. 

– Når du har 80 prosent av markedet med 2 milliarder voksne som er utenfor det finansielle systemet med egen bankkonto, må dette løses ved hjelp av Spennplattformen vår, registrering, kundekjennskap gjennom ansiktsgjenkjenning.

– Jo mindre penger kundene har, jo viktigere for dem er det at de er trygge. Spenn er deres bankkonto, sier Glasø.

Han er imidlertid ikke alene i Afrika.

– Kina har kommet med sin digitale valuta, Digital Yuan. Når Europa skal digitaliseres skapes et vakuum. Afrikanske myndigheter får en utfordring ved at bankene ikke kjenner sin kunde, og de mister kontrollen. Det andre er at myndigheten går glipp av skatt. Vi gjenkjenner kundene og hjelper myndighetene, og forventer stor vekst som følge av transaksjonen med NP Investor, sier Glasø.