Smell for grønne aksjefond

Aksjefondet Storebrand Fornybar Energi har tapt seg med 11 prosent på én uke og nær 14 prosent på én måned.

KURSFALL: Den grønne korreksjonen i aksjemarkedet har ført til en smell for aksjefondene som investerer i disse aksjene. Foto: Anders Horntvedt
Finans

Mens børsene verden rundt har lagt på seg 1 til 3 prosent seneste måned, har det vært en kraftig korreksjon i stivt prisede «grønne» aksjer i samme periode – aksjer som steg kraftig i 2020.

Eksempelvis har hydrogenselskapet Nel falt 20 prosent på én måned, mens solenergiselskapet Scatec er ned 30 prosent. Lignende kursfall ser man også i fornybar energi-selskaper over hele verden.  

Dette har ført til en kortsiktig smell for den stadig voksende floraen av grønne aksjefond. Finansavisen har fått ferske fondsdata fra Morningstar som viser de aksjefondene mest svakest avkastning seneste måned, oppdatert 23. februar. De fire fondene med svakest avkastning seneste måned er alle «grønne», og av de ti fondene er seks av dem grønne.

10 største taperfond seneste 30 dager

Nr.FondForvalterAvkastning seneste måned
1Storebrand Fornybar EnergiPhilip Ripman−13,69
2Delphi Green TrendsIvar Harstveit−10,40
3Fondsfinans Fornybar EnergiTor Thorsen−10,00
4Storebrand Global SolutionsPhilip Ripman−4,61
5C WorldWide NordenPeter Holt−4,46
6FIRST Nordic Real EstateThomas Nielsen−4,40
7DNB Health CareEirik Hernes Larsen−4,24
8DNB Grønt NordenØyvind Fjell−3,95
9Fondsfinans Global HelseMads Andreassen−3,82
10Storebrand Norge FossilfriAlf Inge Gjerde−3,46

13,7% i minus

På toppen av taperlisten finner vi Storebrand Fornybar Energi, som er 13,69 prosent i minus seneste måned. Mesteparten av tapet har skjedd bare de seneste dagene.

 – Dette er en korreksjon etter at grønne aksjer har gått fenomenalt, ikke bare det seneste året, men enda lenger enn det. At det kommer en korreksjon nå er ikke veldig overraskende, sier investeringsdirektør Bård Bringedal i Storebrand Asset Management, og fortsetter:

– Så må man vurdere om dette er en boble som sprekker eller en midlertidig korreksjon. Det er klart at enkelte av aksjene tenderer til å være overpriset, men den underliggende driveren på sikt er fremdeles veldig sterk for grønne selskaper som bidrar med løsninger. For en langsiktig investor hadde jeg ikke vært bekymret. 

– Anser du denne korreksjonen som en god kjøpsmulighet for nye kunder?

– Jeg synes det er vanskelig å si om vi nå er ferdig med korreksjonen, eller om vi skal ned ytterligere 10 prosent. På kort sikt er det vanskelig å time dette. Men som sagt, for den langsiktige investoren hadde jeg ikke vært bekymret, sier Bringedal. 

IKKE BEKYMRET: Investeringsdirektør Bård Bringedal i Storebrand Asset Management. Foto: CF Wesenberg

De tre største investeringene i Storebrand Fornybar Energi er Ormat Technologies, Vestas og Plug Power. Scatec og Nel er fondets største investeringene på Oslo Børs.

I januar leverte aksjefondet en avkastning på 9,94 prosent, og til tross for korreksjonen i februar er avkastningen hittil i 2021 fortsatt i pluss. Fondet hadde sin oppstart i juni 2020, og hadde ved utgangen av januar en forvaltningskapital på 4,6 milliarder kroner.

Smell for fersk forvalter

På en andreplass på taperlisten finner vi Delphi Green Trends – et grønt fond som ble lansert i romjulen. Forvalteren er 27 år gamle Ivar Harstveit, som frem til lanseringen av fondet jobbet som analytiker i det Storebrand-eide forvaltningshuset Delphi Fondene. De tre største investeringene i fondet er Corbion, Vestas og Goldwind. 

På en tredjeplass på taperlisten er Fondsfinans Fornybar Energi, som tidligere het Fondsfinans Global Energi. Det var på nyåret at fondet byttet navn og fikk et grønt mandat, etter en lengre periode der forvalteren, Tor Thorsen, hadde vridd porteføljen til stadig mer grønne aksjer og med dét også levert solid meravkastning. 

«Vi er overbevist om at siste års utvikling bare er starten på en virkelig global megatrend. For at kundene bedre skal forstå hva de investerer i, mener vi det er riktig å døpe om fondet til Fondsfinans Fornybar Energi», skrev Fondsfinans på sine hjemmesider i forrige uke. 

De tre største investeringene i fondet er Enel, SSE og Renewable Energy Group. 

Pengene strømmer til

Ifølge Verdipapirfondenes Forening var det 86,9 milliarder kroner i aksjefond som forvaltningshusene selv klassifiserer som ESG-vennlige fond, av totalt 775,8 milliarder kroner. En stor del av slike ESG-vennlige fond er gjerne fossilfrie og investerer i fornybar energi.

I 2020 strømmet det 55 milliarder kroner inn i slike fond, av totale bruttotegninger på 265 milliarder.

 – Mens slike ESG-fond i 2015 utgjorde 4 prosent av bruttotegningene, var det 21 prosent i 2020. Trenden er økende og tiltagende, sier direktør Christian Henriksen i Verdipapirfondenes forening (VFF).