– Ballongene vil sprekke

– Mange nye investorer på Børsen vil bli overrasket. Jeg håper bare ikke de brenner seg for mye, sier suksessinvestor Aasulv Tveitereid.

RENTEFØLSOM: – Jeg er overbevist om at kapitalstrømmene vil endre seg. Det har pågått en stund, men vil forsterke seg når rentene går oppover, sier Åsulv Tveitereid som tror eiere av nylig noterte vekstaksjer kan ha mye å frykte.  Foto: Iván Kverme
Finans

Renteuro i USA har skapt uroligheter på Wall Street, men også i europeiske aksjemarkeder. Aasulv Tveitereid har klokket inn uanstendige 35 prosent årlig avkastning siden han startet som investor med 10 millioner kroner for ti år siden.

Tveitereid har imidlertid latt mange av de grønne aksjene få fyke til himmels uten at han har kastet pengene etter dem. Nå tror han mange nye investorer vil gå på en smell.

Mange nye investorer på Børsen vil bli overrasket. Jeg håper bare de ikke brenner seg for mye
Aasulv Tveitereid

– Jeg er overbevist om at kapitalstrømmene vil endre seg. Det har pågått en stund, men vil forsterke seg når rentene går oppover. Hvor mye rentene går, vet jeg ikke, men de er kunstig lave i disse dager. Med alle stimulansene og pengetrykking, samt at vi kommer ut av krisen, og folk skal reise, ligger usikkerheten mer på oppsiden enn nedsiden, sier Tveitereid.

– Rigget for renteoppgang

– Mange av selskapene som har gått på børs den siste tiden tåler ikke renteoppgangen. Jeg klarer ikke å regne hjem noe av det, og da ville jeg aldri tørre å investere. Ballongene vil sprekke. Det ser jeg ikke bort fra. Og mange nye investorer på Børsen vil bli overrasket. Jeg håper bare de ikke brenner seg for mye, sier Tveitereid.

Tveitereids synlige portefølje på børsen handler om Kitron, Multiconsult, Europris og Kid.

– Mine aksjer er rigget for å tåle renteoppgang en stund. Jeg har holdt meg unna det mange kaller for luftballonger. At rentene kommer opp, er ikke overraskende, men mine aksjer er lett å regne hjem, sier han.

– Har ikke brukt én kalori

Det har ikke vært noe å si på kursutviklingen i Multiconsult og Kid. Ei heller Tveitereids største posisjon, som er Kitron, selv om kursen ikke har steget som mange andre frem mot nyttår og deretter. Det samme gjelder Europris.

– Jeg har sittet med samme aksjene mine gjennom hele fjoråret selv om vekstaksjer har steget mye. Selskapene leverer resultater, og da kommer verdien bra, sier han.

Styreformannen har ikke gitt meg mandat til å investere i selskaper jeg ikke kan regne hjem, og han endrer ikke mandatet
Aasulv Tveitereid, styreleder

– Hvordan tenker du uroen vil påvirke børsnoteringer fremover?

– Hvis turbulensen fortsetter, og rentene fortsetter å stige, blir nok vinduet for å hente kapital blir stengt inntil ting roer seg. Jeg vet ikke hvor lett børsnoteringer er i det klimaet vi ser nå. Selv har jeg ikke brukt en eneste kalori på de aksjene, og vil ikke gjøre det heller. Jeg har ikke nubbesjanse til å regne dem hjem. Jeg vil ha aksjer som tjener penger.

Kjøpte én ny børsnotering

Tveitereid investerer gjennom investeringsselskapet AAT Invest der han selv er daglig leder, styreleder og eneste eier.

– Styreformannen har ikke gitt meg mandat til å investere i selskaper jeg ikke kan regne hjem, og han endrer ikke mandatet heller. Førsteprioritet er å regne hjem aksjer. Det klarer jeg ikke på noen av de nye casene utenom noen veldig få solide selskaper, sier Tveitereid.

– Elektroimportøren var én av dem, da den kom på børs på 48 kroner. Der var jeg med, men eier ikke aksjene lenger etter den eventyrlige kursoppgangen. I tillegg var det mulig å regne hjem Sonans selv om jeg ikke var med her, men disse aksjene har vært i et veldig fåtall.

På fredag i vinterferien har Aasulv Tveitereid et like godt smøretips for langrennsturen, som han har for aksjemarkedet.

– Jeg legger blått klister i bunn med universal på toppen, sier Tveitereid.