Kan få monsterprising på kryptosatsing

Kjell Inge Røkke satser knallhardt på kryptoselskapet Seetee. Hvis han tar det på børs, kan prisingen bli svært høy, ifølge Delphi-forvalter Håkon H. Sætre.

STORSATSING: Kjell Inge Røkkes Aker har etablert kryptoselskapet Seetee og kjøpt bitcoin for en halv milliard kroner. Foto: Iván Kverme
Finans

Mandag overrasket Kjell Inge Røkke hele finans-Norge med å annonsere etableringen av kryptoselskapet Seetee. Selskapet har allerede kjøpt 1.170 bitcoin som i skrivende stund er verdt rundt 500 millioner kroner.

– Vi har fokus på økosystemet rundt bitcoin, og vi ønsker å bidra både på miningsiden og rundt applikasjoner i lagene ved siden av og på toppen av bitcoin, sier adm. direktør Snorre Lorgen i Seetee.

Selskapet har allerede inngått et partnerskap med Blockstream, som jobber med blokkjedeteknologi.

– Hvordan blir kapitalbehovet fremover og ønsker dere å gjøre en børsnotering?

– Det er litt for tidlig å si noe om kapitalbehovet fremover og en eventuell børsnotering, sier Lorgen.

Høy premium

En børsnotering kan imidlertid bli svært lukrativt for Kjell Inge Røkke og Aker-systemet. På verdensbasis er det få muligheter for tradisjonelle aksjefond å få bitcoineksponering, hvilket har løftet aksjekursene til MicroStrategy og Square til himmels.

MicroStrategy med Michael Saylor i spissen begynte å hamstre bitcoin i august i fjor og IT-selskapet eier 91.065 bitcoin. I tillegg har Tesla og MassMass Mutual deler av balansen plassert i bitcoin. 

Nå handles MicroStrategys bitcoin-balanse til en premium på mellom 40 og 50 prosent, sammenlignet med bitcoinprisen på 50.874 dollar.

– Europeisk MicroStrategy

I et 23 sider langt aksjonærbrev skriver Kjell Inge Røkke at Aker blir det første større selskapet i Skandinavia som investerer tungt i bitcoin, og legger til at det ikke vil bli det siste.

– Det kommer stadig muligheter for å investere i ulike selskaper som jobber med krypto, men det som gjør Seetee litt spesielt er at de i tillegg holder bitcoin på balansen. Det er meg bekjent ingen andre selskaper i Europa som har en vesentlig del av balansen i bitcoin. Slik sett kan selskapet få mye oppmerksomhet om de går på børs, og kanskje bli en europeisk MicroStrategy. Dermed vil de også kunne få en høy premie på prisingen, spesielt så lenge bitcoin er på vei oppover, sier Delphi Europe-forvalter Håkon H. Sætre, og fortsetter:

– Det blir spennende å se hva Seetee kan greie å få til med miningen av bitcoin basert på overskuddsstrøm. Lykkes selskapet vil det kunne skape en ytterligere premie.

POSITIV: Delphi Europe-forvalter Håkon H. Sætre tror Seetee kan få høy prising ved en potensiell børsnotering og viser til amerikanske MicroStrategy. Foto: Delphi

Milliardprising i Stockholm

Ketil Skorstad, Kristian Lundkvist og Morten Klein har allerede hatt suksess med å bygge opp store verdier rundt krypto-økosystemet. På Stockholm-børsen prises Arcane Crypto til 2,3 milliarder kroner.

Selskapet har i dag eierandeler i kryptobørsen Trio, Kaupang Krypto, «market makeren» Alphaplate og Pure Digital, som er et samarbeid for å lage et marked for kryptovaluta blant de store bankene.

På toppen av det kommer fire egne prosjekter: Et kryptohedgefond, analysebyrået Arcane Research, nettavisen Kryptografen og Teslacoil. Sistnevnte prosjekt utvikler en programvare som gjør bedrifter i stand til å ta imot bitcoin som betalingsmiddel, men få oppgjør i vanlig valuta.

Kan gå til null

I aksjonærbrevet skriver Kjell Inge Røkke at den investerte kapitalen på 500 millioner kroner skal økes «betydelig» over tid med mer erfaring og når selskapet oppdager flere muligheter. 

Videre påpeker han at bitcoin kan være starten på noe nytt, og at det blant annet kan være en form for digitalt gull.

«Bitcoin kan fortsatt gå til null. Men den kan også bli kjernen i en ny pengepolitisk arkitektur. I så fall kan én bitcoin bli verdt millioner av dollar», skriver Røkke.

Det Røkke er aller mest opptatt av når det gjelder bitcoin, er at valutaen kan brukes til å verifisere handler mellom to parter uten en tredjepart imellom. 

I aksjonærbrevet trekker Røkke frem at han er forberedt på å bli latterliggjort etter den omstridte investeringen.

«Når vi tror på noe eller noen, er vi forberedt på å se ut som idioter i en lenger periode», skriver han.

(Journalisten eier både bitcoin og ethereum, red. anm.)