<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordea Markets: Første renteheving i desember uten Janssen-vaksinen

Uten vaksinen fra Johnson & Johnson vil første renteheving komme i desember, spår Nordea Markets.

    Publisert 13. apr. 2021 kl. 15.46
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 300 ord
    VIL HA NORMALISERING: Sentralbanksjef Øystein Olsen vil se normalisering i økonomien før han hever styringsrenten.  Foto: Are Haram

    I USA har Johnson & Johnson-vaksinen, også kalt Janssen-vaksinen, blitt satt på pause etter at det har kommet frem noen blodpropptilfeller. 

    Denne vaksine var i utgangspunktet svært viktig for rask normaliseringen i Norge, da den ville ha gjort det mulig for de fleste over 18 år å bli vaksinert i løpet av sommeren. 

    Normalisering til høsten

    Hvis derimot helsemyndighetene i Norge bestemmer seg for at det er for stor helserisiko i forbindelse med vaksinen, som vil det ta ytterligere 2-3 måneder før de fleste vokse er fullvaksinerte i Norge. Ifølge Nordea Markets vil da normaliseringen av økonomien også bli utsatt tilsvarende, men lengre sikt vil det ha lite å si. 

    – Hvis norske myndigheter bestemmer at vaksinen til Johnson & Johnson ikke kan brukes, vil den første renteforhøyelsen i Norge trolig komme i desember og ikke allerede i september som vi har forventet, skriver Nordea-analytikerne Dane Cekov og Kjetil Olsen i en analyse tirsdag. 

    Ifølge analytikerne har Norges Bank gjort det klart at de ønsker å se en normalisering av økonomiske forholdene før de hever styringsrenten. Den seneste meldingen fra sentralbanken var at den første renteforhøyelsen ville komme enten i september eller desember i år – med en sannsynlighet på 50/50. 

    – Den nøyaktige timingen avhenger hovedsakelig av når nok nordmenn blir vaksinert for å åpne økonomien igjen, skriver Cekov og Olsen. 

    AstraZeneca-dom på torsdag

    Helsemyndighetene i Norge skal på torsdag avgjøre hvorvidt de vil ta i bruk AstraZenecas vaksine. 

    Johnson & Johnson har designet vaksinene sine basert på den samme teknologien, og de amerikanske blodproppsakene ligner de vi har sett i Europa etter bruk av AstraZenecas vaksine.

    – Hvis norske helsemyndigheter bestemmer at vaksinen til AstraZeneca ikke skal brukes, er det sannsynlig at heller ikke Johnson & Johnsons vaksine vil bli brukt, tror Nordea-analytikerne.