– Det er ubehagelig dyrt nå

Aksjestrateg Peter Hermanrud i SpareBank 1 Markets tror «Sell in May and go away» kan være smart i år.

SKEPTISK: Aksjestrateg Peter Hermanrud i SpareBank 1 Markets mistenker at toppen snart er nådd. Foto: Eivind Yggeseth
Finans

P/E, P/B, Buffett-indikatoren, renteavvik mellom sunne og usunne selskaper, belåningsgrader og antallet børsnoteringer. Omtrent alt som finnes av tegn og indikatorer tilsier at man burde selge aksjer nå.

Men slik har det vært en stund, og de lave realrentene har sørget for at aksjemarkedet har duret videre til nye høyder. 

– Det har aldri gått bra før når det er så dyrt som nå, sier aksjestrateg Peter Hermanrud i SpareBank 1 Markets.

Ekstremt dyrt

Ser man på P/E og P/B er prisingen av selskapene på S&P 500-indeksen på samme nivå som ved dotcom-boblen ved tusenårsskiftet. «Buffett-indikatoren», som er samlede børsverdier målt mot BNP, har allerede passert rekorden fra år 2000 med god margin.

Basert på forventet avkastning i aksjemarkedet styrer aksjestrateger som Hermanrud hvor mye av kundenes plasseringer (til en viss grad) som skal være i aksjer. Det kan variere fra sterk undervekt (som er ekstremt sjeldent) til sterk overvekt. I dag anbefaler Hermanrud svak undervekt.

– Det har vi hatt en stund nå. Det er ubehagelig dyrt og det kan være smart å ha litt cash, sier han og fortsetter:

– Pris/bok på Oslo Børs har kommet opp i 2,72. Høyere enn det har det kun vært rett før finanskrisen.

Oppdatert med priser fra 19. april. Kilde: Sparebank 1 Markets

Han er åpen for at pris/bok kan gå enda høyere denne gangen på grunn av de lave realrentene, men likevel ikke så veldig mye mer. 

– Er det høyere realrenter og inflasjon som vil ta knekken på markedet til slutt?

– Det kan være det. Det kan også bare være at veksten blir så sterk at myndighetene ser behovet for å stramme inn igjen. Eller at økonomien begynner å gå tom for kapasitet, sier han.

«Sell in May»

For at Hermanrud skal nedjustere markedssynet til «sterk undervekt» bør én av tre ting skje: Enten svakere makrotall, at inflasjonen tar av, eller bare at realrentene stiger. 

– Vanligvis har man tid til å vente til økonomien blir svak før børsene faller, sier han. 

Etter en kraftig renteoppgang siden i fjor høst har de lange rentene korrigert litt ned igjen de seneste dagene, noe som har skutt fart på vekstaksjer igjen. Den amerikanske tiårsrenten er nå rundt 1,59 prosent, etter en topp på 1,78 prosent (intradag) 2. april. 

– Får vi en underliggende inflasjon i USA på over 3 prosent, blir det et tema i markedene. Dette kan skje ganske snart. Vi kan også få en situasjon der renten øker, men ikke inflasjonen, og da er det realrenten som er et problem.

For flere år siden viste Hermanrud til at avkastningen i aksjemarkedet typisk er best når det går mot lysere tider på den nordlige halvkule, slik som nå. Kombinerer man dette med rekorddyre børser, må vi spørre ham:

– Sell in May and go away?

– Det ligger jo litt an til det, ja.