<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fem råd for å takle fallende aksjekurser

Michael Sincere kommer med sine fem beste råd til investorer i dagens marked. 

    Publisert 16. mai 2021 kl. 09.02
    Oppdatert 16. mai 2021 klokken 10.47
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 516 ord
    TIPS: Aksjeforfatter kommer med tips. Foto: Dreamstime

    Investorer verden over fikk en kald skyllebøtte den foregående uken, med store fall i tech-sektoren og de brede indeksene.

    Oslo Børs endte uken ned 2,1 prosent og på Wall Street falt Dow Jones 1,1 prosent, S&P 500 1,4 prosent og Nasdaq 2,4 prosent. Siste måned er teknologiindeksen ned hele 4,5 prosent.

    Blant enkeltaksjer falt spesielt Norwegian, Huddly, Next Biometrics og Kahoot tungt.

    En katalysator for nedgangen var den markante økningen i inflasjonen i USA som steg til høyeste nivå på 13 år . Nordea Markets tror imidlertid dette bare er starten og spår inflasjonssjokk utover sommeren, med tall opp mot 8 prosent.

    Spørsmålet er hvordan man skal takle et fallende marked? Michael Sincere, forfatter bak flere investeringsbøker og kommentator for Wall Street Journal og Marketwatch, kommer med noen enkle råd å følge.

    1. Glidende gjennomsnitt

    Følg spesielt med på 50-, 100- og 200 dagers glidende gjennomsnitt. Da S&P 500 falt tidlig i uken brøt den ikke sitt 50 dagers glidende gjennomsnitt. Hadde den gjort det ville det vært et salgssignal.   

    Når store indekser faller under 50 dagers glidende gjennomsnitt er det et rødt flagg, 100 dager er det trøbbel på vei, og under 200 dagers glidende gjennomsnitt er man i et bearmarked. 

    – Da bør man vurdere å kutte noen av longposisjonene sine. Det siste man vil er å bli tatt på sengen, sier Sincere. 

    2. Hold deg til investeringsplanen din

    – Hvis du ikke har en investeringsplan; lag en, er rådet fra Sincere. 

    Han anbefaler å hele tiden evaluere porteføljen mot planen, selge tapere som har liten sjanse på å komme seg opp igjen, og sørge for god diversifisering.

    Planen bør være «basert på fakta, ikke følelser. Har du ikke en plan kan du gi etter for frykten når indeksene faller, eller gjøre panikkjøp når det stiger». 

    3. Spar i indeksfond

    Dersom man er en langsiktig investor kan det være lurt å investere et fastsatt beløp hver måned i indeksfond.

    4. Diversifiser

    Sincere har tre regler for investorer: selg tapere, reduser risikoen og diversifiser investeringene.

    Diversifisering betyr helt enkelt å ikke legge alle eggene i samme kurv. 

    – Kjøp aksjer fra sektorer du har tro på, invester i eiendom, hold kontanter i tilfelle nødssituasjoner og kjøpsmuligheter i et fallende marked, er Sinceres anbefaling.

    5. Kjøp de store dalene

    Investorer ønsker å kjøpe i de virkelig store dalene for å komme seg inn i markedet til en billigere penge. Markedet er som en auksjon, og nå er auksjonen priset nær all-time high, ifølge Sincere.

    «Ikke prøv å fange en fallende kniv. Vent til kursene går sidelengs en periode før du kjøper deg inn», anbefaler Sincere. 

    Hva nå?

    Var fallet denne uken bare et lite pip på radaren eller et tegn på en tyngre periode fremover? 

    For de fleste investorer er svaret enkelt, mener Sincere: Reduser risiko og øk kontantbeholdningen. Bullmarkedet sakker farten, spesielt etter at særs sterke aksjer vakler.

    – Volatiliteten i markedet er en gave til tradere som kjøper i dalene, men det er også en farlig manøver dersom markedet faller tungt. En dag vil markedet stupe, og fortsette nedover. Da vil du være glad du hadde en plan, en diversifisert portefølje og en god kontantbeholdning, sier Sincere.