Bankaksjer til himmels

Bankaksjer har vært sorgens kapittel det seneste tiåret. I år har sektoren fått en ny vår takket være skremmende inflasjonstall.

POPULÆR SEKTOR: Inflasjonsfrykt har gjort bankaksjer «hot» igjen. Her er DNBs hovedkontor i Bjørvika. Foto: NTB
Finans

Europeiske bankaksjer har gjort det svakt det seneste tiåret, takket være fallende renter og svekkede marginer. Siden nyttår har sektoren vært populær som aldri før, takket være inflasjonsspøkelset som har hengt over markedet.

Siden bunnpunktet i september i fjor har den brede Stoxx 600 Bank-indeksen steget med 76 prosent. Ifølge Bloomberg er det den kraftigste oppgangen bankaksjer har hatt siden slutten på finanskrisen.

Inntjeningen har fulgt etter og i gjennomsnitt har bankaksjene slått inntjeningsforventningene med 40 prosent i snitt.

– Første kvartal var det mest konstruktive på veldig lang tid, sier Goldman Sachs-analytiker Jernej Omahen til nyhetsbyrået.

– Billig

Det baner ifølge Bloomberg vei for høyere utbytter og tilbakekjøp av aksjer. Aksjesjef Cristina Benito i Mapfre AM mener europeiske bankaksjer burde kunne gi en direkteavkastning på 5-6 prosent på sikt.

Analytiker Alan Custis i Lazard mener bankaksjer er billig for øyeblikket.

– Bankaksjer virker veldig billig sammenlignet med før corona. Også hvis du ser på verdsettelsen i absolutte termer, spesielt i England, sier han til Bloomberg.