<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Enda et dårlig tegn for verdens aksjemarkeder

Usedvanlig svak korrelasjon mellom vekst- og verdiaksjer er et mønster som ligner noe vi sist så under dot-com boblen.

    Publisert 28. juni 2021 kl. 16.07
    Oppdatert 28. juni 2021 klokken 17.01
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 295 ord
    DÅRLIG TEGN: Enda et dårlig tegn for verdens aksjemarkeder. Foto: Seth Wenig

    Korrelasjonen mellom S&P 500 Value and -Growth har ikke vært lavere siden dot-com boblen på 2000-tallet.

    Investorer bruker denne sammenhengen som en indikator for å satse for eller mot økonomisk gjeninnhenting. Det kan være et dårlig tegn for verdens aksjemarkeder.

    Ligner dot-com boblen

    Dersom man ser på utviklingen til verdi- og vekstaksjer har det vært mye større svingninger enn normalt den siste tiden. Investorer har flyttet sine investeringer mellom store industrier i en fart vi ikke har sett utenom krisen. 

    I mars var differansen mellom avkastningen til de best og verst presterende sektorene den største siden 2002, skriver The Wall Street Journal.

    I slutten av forrige uke var korrelasjonen mellom S&P 500 vekst- og verdiaksjer nede i 19 prosent. Det er det laveste nivået de siste tjue årene, og det er enda lavere enn under dot-com boblen.

    Dette mønsteret, at små og store aksjer i stor grad beveger seg uavhengig av hverandre, så vi også under dot-com boblen på 2000-tallet og kan være et dårlig tegn.

    Skyhøye multipler

    I skrivende stund handles S&P 500 på P/E rundt 46x, og Nasdaq og Dow Jones på P/E rundt 29x. Dette er på de høyeste nivåene siden tidlig 2000-tallet.

    Investorer som tidligere har flyttet pengene mellom aksjer til obligasjoner har den siste tiden måtte skifte mellom aksjer. Selv i gode tider har investorer vanskeligheter for å rettferdiggjøre kjøp av lange renter lavere enn inflasjonen.

    Imidlertid vil en renteheving kunne sende aksjer ned da det blir mer attraktivt å holde kontanter og obligasjoner.

    På tide med en korreksjon?

    Aksjer har ikke vært så dyre som de er nå siden tidlig på 2000-tallet.

    S&P500-indeksen har ikke hatt en 5 prosent korreksjon siden oktober. Sist gang S&P hadde en tilsvarende langvarig oppgang var i 2017. Det endte med et krasj tidlig i 2018.