Bredt kryptofall – bitcoin under 46.000 dollar

Kryptovaluta faller brått og tungt. 

Publisert 7. sep. 2021 kl. 17.15
Oppdatert 7. sep. 2021 klokken 17.27
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 297 ord
FALLER: Bredt fall i kryptovaluta. Foto: Dreamstime

Kryptovaluta har hatt en periode med god utvikling siden midten av juli og spratt tidlig i september over 50.000 dollar for første gang siden i vår.

Nå faller imidlertid kryptovalutaene bredt.

Bitcoin faller til rundt 45.700 dollar, ned 11,6 prosent, og ethereum er ned 16,1 prosent til 3.310 dollar. Dogecoin er ned 20,8 prosent til 0,24 dollar. 

Tidligere tirsdag ble det klart at El Salvador har gjort bitcoin til lovlig betalingsmiddel, tross skepsis på hjemmebane og advarsler utenfra. 

Ingen overraskelse

Bevegelsene kommer ikke som noen overraskelse, ifølge Leah Wald, toppsjef i Valkyrie Investments, som sier nyheten var priset inn i markedet for en tid tilbake.

– Det som er verdt å holde øynene oppe for nå er hvorvidt nabolandene i Latin-Amerika eller rundt om i verden følger etter, sier hun til CNBC.

– Dersom det skjer vil vi kunne se bevegelser oppover veldig raskt ettersom flere millioner vil ha tilgang til krypto.

El Salvador kjøpte 400 bitcoin til en verdi av rundt 20 millioner dollar – 173 millioner kroner – før godkjennelsen fant sted og har lansert kryptolommebøker med bitcoin til en verdi av 30 dollar til salvadoranere som registrerer seg. 

Sparer gebyrer

Regjeringen sier ordningen vil gi mange innbyggere tilgang til banktjenester for første gang. I tillegg er planen å spare 400 millioner dollar per år – rundt 3,5 milliarder kroner – i gebyrer på overføringer fra borgere i utlandet.

Langt fra alle salvadoranere er like begeistret som presidenten. 65 prosent sier i en undersøkelse at de vil fortsette å bruke amerikanske dollar, som har vært landets valuta de siste 20 årene.

Økonomer og internasjonale institusjoner som Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet har uttrykt bekymring, og eksperter har påpekt at kryptovalutaen er svært ustabil og at brukerne ikke er beskyttet. USA har bedt El Salvador sikre en «regulert, åpen og ansvarlig» bruk av bitcoin og beskytte seg mot «ondsinnede aktører».