– Myndighetene vil drepe det hvis det blir for suksessrikt

Amerikanske myndigheter jobber med reguleringer av bitcoin. Ray Dalio tror de kan ta full kontroll.

Publisert 15. sep. 2021 kl. 15.53
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 354 ord
TVILER: Ray Dalio, hedgefondforvalter og milliardær, tviler på at bitcoin vil få drive fritt.  Foto: Bloomberg

Ray Dalio, grunnlegger av verdens største hedgefond Bridgewater Associates, tror regulatoriske myndigheter vil ta kontroll over bitcoin dersom kryptovalutaen får gjennombrudd hos den gemene hop.

– Hvis bitcoin til syvende og sist virkelig blir suksessrikt vil de drepe det og prøve å drepe det. Og jeg tror de vil drepe det fordi de har metoder å drepe det på, sier Dalio på SALT-konferansen i New York til CNBC.

Amerikanske regulatoriske myndigheter har trappet opp sin oppfølging av det volatile kryptomarkedet. 

– Vi jobber overtid for å lage regler som beskytter investorer gjennom bedre regulering, sa Gary Gensler, toppsjef i det amerikanske finanstilsynet SEC, i går.

Motstridende krefter

Tross sterkt motstand fra flere land og finanspersoner har bitcoin mer enn firedoblet seg i verdi siste 12 måneder og handler nå rundt 47.500 dollar. Tidligere i år var toppen over 60.000 dollar.

– Du har El Salvador som omfavner det og India og Kina som kvitter seg med det. Og du har USA som snakker om hvordan det kan reguleres, og det kan fortsatt kontrolleres, sier Dalio.

I juni ble El Salvador det første landet i verden som anerkjenner bitcoin som lovlig handelsmiddel. India er ventet å innføre en lov som forbyr kryptovaluta – både utvinning og handel. Kina har allerede startet angrepet mot selskaper og enkeltpersoner som miner kryptovalutaen.

Dalio sier at bitcoin ikke har noen iboende verdi, hvilket betyr at ressursen mangler fundamental og objektiv verdi.

– Det er så mange ting i historisk perspektiv som ikke hadde iboende verdi, som så ble hett, men deretter kaldt. Det kan gå begge veier. Dette kan være tulipaner i Nederland, sier Dalio.

Trygve Hegnar, Finansavisens redaktør, skrev en lignende leder tilbake i mars da bitcoinkursen var på sitt høyeste

Milliardærforvalter Dalio mener, tross sitt utbrudd mot bitcoin, at kryptovalutaen er et godt alternativ til kontanter. Han eier også en liten andel bitcoin selv.

– Jeg tror det er verdifullt å vurdere alle alternativer til kontanter. Bitcoin er en mulighet. Det er en fantastisk prestasjon å få bitcoin fra programmeringsstadiet til der vi er i dag, sier han.