Stor dokumentlekkasje om skjulte formuer

De skjulte formuene og forretningene til rundt 35 nåværende og tidligere statsledere er avslørt gjennom en stor dokumentlekkasje kalt «Pandora Papers».

Publisert 3. okt. 2021 kl. 18.57
Oppdatert 3. okt. 2021 klokken 19.19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 303 ord
LEKKASJE: Dokumentlekkasjen «Pandora Papers» viser skjulte formuer.  Foto: Lee Jae Won

De skjulte formuene og forretningene til rundt 35 nåværende og tidligere statsledere er avslørt gjennom en stor dokumentlekkasje kalt «Pandora Papers».

Det melder blant andre Aftenposten / E24 og BBC , som er blant 150 medier som har samarbeidet om å avsløre skjulte formuer og hemmelige selskaper.

I tillegg til statslederne har de funnet blant annet 300 politikere og offentlige tjenestemenn og 130 dollarmilliardærer. Blant dem er 46 russiske oligarker.

Samtlige har plassert penger eller drevet forretninger fra steder som er kjent for mye hemmelighold og lav skatt, skriver Aftenposten/E24.

300 nordmenn

Flere statsledere navngis i avsløringene. Blant dem er Jordans konge, Tsjekkias statsminister og presidentene i Ukraina, Kenya og Ecuador.

Aftenposten/E24 har funnet over 300 nordmenn i de lekkede dokumentene. Blant dem er frisører, redere, yrkessjåfører, advokater og investorer. De fleste eier anonyme selskaper i skatteparadis og har verdier der.

Ikke ulovlig

Å plassere verdier i skatteparadiser er i seg selv ikke ulovlig, men verdier som flyttes utenlands, kan redusere et lands skatteinntekter. Hemmelighold kan åpne for ulovlige pengestrømmer i form av skatteunndragelser, korrupsjon og hvitvasking.

Mens internasjonal bistand flommet inn til Jordan, flyttet kong Abdullah i en årrekke hundrevis av millioner ut av landet, skriver Aftenposten/ E24. Eiendommene han kjøpte i England og USA mellom 2003 og 2017, har en anslått verdi av 900 millioner kroner. Alle skal ha blitt kjøpt gjennom såkalte skallselskaper registrert i ulike skatteparadiser.

Millioner av dokumenter

Kong Abdullahs advokater framholder at monarken ikke har gjort noe galt og påpeker at han ikke har unndratt skatt siden kongen ifølge jordansk lov ikke trenger å betale skatt.

Regjeringen i landet har tidligere erklært at de vil slå ned på alle skjulte midler i utlandet.

Pandora Papers består av nesten 12 millioner dokumenter og filer som er lekket til International Consortium of Investigative Journalists ( ICIJ ).

Over 600 journalister fra 117 land har dykket ned i de skjulte formuene det siste året.