<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Et eventyr for profesjonelle tradere

Nordnets proffkunder er tilbake på jobb. REC Silicon og Hydro er favorittene, for ikke å si svenske Evolution.

    Publisert 4. okt. 2021 kl. 09.37
    Oppdatert 4. okt. 2021 klokken 10.12
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 581 ord
    TRADER AKTIVT: De profesjonelle kundene hos Nordnet og investeringsøkonom Mads Johannesen. Foto: Nordnet

         

    September-statistikk fra Nordnet viser at nettmeglerens aktive profesjonelle kunder omsatte finansielle instrumenter for 9,3 milliarder kroner i løpet av måneden.

    De norske, aktive kundene foretok seg i snitt 2.100 handler per dag i september.

    Aksjer sto for 7,1 milliarder kroner av omsetningen, mens handelen i finansielle derivater, herunder warrants, opsjoner, og forwardkontrakter, kom på 2,2 milliarder kroner.

    – Vi ser tydelig i statistikken at våre profesjonelle tradere er tilbake på jobb. Etter noen rolige måneder har september virkelig vært et eventyr for profesjonelle tradere. Gjeldsfrykt i USA, Evergrande og hendelser i enkeltaksjer har bidratt til masse action og svingninger, sier Mads Johannesen, Nordnets investeringsøkonom, i en pressemelding.

    Svensk favoritt holdt fortet

    Mest omsatte aksje var igjen svenske Evolution AB (tidligere Evolution Gaming Group), som ble omsatt for nesten 1,4 milliarder kroner. Nærmest fulgte REC Silicon og Norsk Hydro, som ble handlet for henholdsvis 587 og 424 millioner kroner.

    Ifølge Johannesen er Evolution AB svært aktive på oppkjøpssiden, og har over tid har opplevd en sterk vekst, også organisk.

    – Aksjen svinger kraftig både opp og ned intradag. Med et snittvolum på 1,5 milliarder kroner daglig, muliggjør dette også at man kan både kjøpe og selge store volumer med aksjer, uten å flytte prisen for mye, sier Johannesen.

    I tillegg til i REC Silicon og Norsk Hydro var september-aktiviteten høy i Equinor, takket være den kraftige oppgangen i olje- og ikke minst gasspriser.

    – Selskapet steg 18 prosent i september, mot 3 prosent oppgang for Oslo Børs. Med andre ord har nok de fleste profesjonelle gjort gode handler i Equinor i september, sier Johannesen.

    Solgte seg ned i aksjefond

    Etter å ha rekordkjøpt aksjefond helt siden børsene bunnet ut i mars/april i fjor, nettosolgte Nordnets fondskunder aksjefond for 186 millioner kroner i september.

    Fondskundene gjorde dermed som Nordnets aksjekunder.

    Det mest kjøpte fondet var Spiltan Småbolagsfond, foran Heimdal Høyrente og Nordnets eget indeksfond for teknologi. Det mest solgte fondet ble Odin Eiendom, foran Handelsbanken Bærekraftig Energi og DNB Teknologi. 

    Spareøkonom Bjørn Erik Sættem finner høyrentefond på listen over både mest kjøpte og solgte fond, med Sissener Corporate Bond Fund og DNB High Yield på salgstoppen.

    – Norske og nordiske høyrentefond har gjort det sterkt etter smellen i mars 2020, hvor disse fondene falt med 20 prosent på en måned. Det var nok et sjokk for en del andelseiere. For de fleste fondene tok det 6-12 måneder å komme tilbake til nivåene før korreksjonen. Nå gir disse høyrentefondene en løpende rente i området 4-7 prosent årlig, noe mange investorer anser som attraktivt, sier han i en pressemelding.

    Populært uran-fond

    Sættem tar også med at det mest kjøpte børsnoterte fondet (ETF) i måneden var NorthShore Global Uranium Mining, som investerer i selskaper innenfor leting, utvikling og produksjon av uran. ETF-en ble det femte mest kjøpte fondet blant Nordnet-kundene i september – uansett kategori. 

    Uran brukes av kjernekraftverk for å produsere strøm, og strømprisen er for tiden rekordhøy. Northshore-fondet steg 22 prosent i september.

    - Slike spisse investeringer svinger mye i verdi begge veier, og bør kun utgjøre en mindre andel av en langsiktig portefølje, hvor et globalt indeksfond bør være fundamentet, sier Nordnets spareøkonom.

    Nordnet, trading-favoritter

     

    Selskap Volum (mill. NOK)
    1) Evolution AB 1.399
    2) REC Silicon 587
    3) Norsk Hydro 425
    4) Equinor 409
    5) Kahoot 331
    6) Scatec 327
    7) Golden Ocean 240
    8) MPC Container Ships 216
    9) Aker BP 193
    10) Yara 179
    Kilde: Nordnet