<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svindlet Buffett for 3 milliarder

En 50-åring svindlet investorer for 8,7 milliarder kroner – deriblant investorlegende Warren Buffett for 3 milliarder. Nå blir han sittende i fengsel de neste 30 årene. 

Publisert 13. nov. 2021
Oppdatert 13. nov. 2021
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 356 ord
SVINDLET: Warren Buffetts Berkshire Hathaway var blant selskapene som ble svindlet. Foto: Bloomberg

Jeff Carpoff, eieren av et solselskap i San Francisco Bay-området, har blitt dømt til 30 år i fengsel etter et omfattende pyramidespill har blitt avslørt. 

Carpoff har svindlet investorer for hele 8,7 milliarder kroner. Aksjeguru Warren Buffetts Berkshire Hathaway var blant ofrene og tapte hele 3 milliarder kroner, ifølge Bloomberg

Carpoffs kone, Paulette Carpoff, kan få opp mot 15 år i fengsel som medsammensvoren.

Ekteparet har gått med på å gi fra seg mer enn 120 millioner dollar – én milliard kroner – i verdier, inkludert en stor bilpark med samleobjekter og feriehus i Karibia, Mexico, Lake Tahoe og Las Vegas. 

Samtlige kjøpt utelukkende med kontanter.

Myndighetene har allerede auksjonert bort hele 148 biler, inkludert en ikonisk Pontiac Firebird fra 1978 eid av skuespiller Burt Reynolds som ble solgt for 8,2 millioner dollar – 71 millioner kroner.

Pontiac Firebird.

– Aggressivt grådig begjær

Ekteparet startet DC Solar i Benicia i California i 2008 og startet som en lovlig business. Selskapet arbeidet med solgeneratorer på trailere som skulle kunne gi nødstrøm til telefonselskaper eller lys på sportsarrangementer.

Det viser seg at generatorene ikke skapte store inntektene, men at tidlige investorer ble betalt med senere investorers penger.

Carpoff dekket over det hele med falske finansielle dokumenter og leasingkontrakter, ifølge aktor i saken.

Til slutt stoppet de helt opp med å bygge generatorene, og minst halvparten av selskapets påståtte 17.000 generatorer har aldri eksistert. 

– Han hevdet å være en innovatør i alternativ energi, men stjal i virkeligheten penger fra investorer og kostet amerikanske skattebetalere hundrevis av millioner av dollar i skattefradrag, sier dommer Phillip Talbert.

Carpoff-ekteparet brukte pengene til å kjøpe og investere i mer enn 150 luksusbiler, 32 eiendommer, privatjet, et halvproft baseballag, sponsor i NASCAR og en suite på den nye stadionen til det amerikanske fotballaget Las Vegas Raiders.

– Carpoffs uhyggelige svindel bygde oppunder hans aggressivt grådige begjær for luksus og anerkjennelse gjennom store, offentlige fremvisninger, sier Sean Ragan, ansvarlig spesialagent i FBIs Sacramento-avdeling.