<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Roger Berntsen: – Panikken spredte seg blant verdens investorer

Fredag fikk en rekke reiselivsaksjer juling på New York-børsen etter varsel om en ny virusvariant.

    Publisert 29. nov. 2021 kl. 09.30
    Oppdatert 29. nov. 2021 klokken 09.41
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 283 ord
    VIRUSFRYKT: «Panikken spredte seg blant verdens investorer fredag», skriver Roger Berntsen i en oppdatering. Foto: Eivind Yggeseth

    En ny variant av coronaviruset, som får skylden for en eksplosiv smitteoppblomstring i Sør-Afrika, bidro til solide fall på verdens børser i slutten av forrige uke. 

    Knallrød slutt på uken

    «Panikken spredte seg blant verdens investorer fredag, etter at Verdens helseorganisasjon varslet om en ny virusvariant (omicron)», skriver Roger Berntsen i en oppdatering fra Nordnet. 

    Fredag falt Dow Jones 2,5 prosent, S&P 500 gikk ned 2,3 prosent mens Nasdaq falt 2,2 prosent.

    «Hvorvidt den nye virusvarianten er farligere enn de andre variantene er ennå ikke sikkert. Moderna, en av de store vaksineprodusentene, har signalisert at de kan ha en tilpasset covid-vaksine klar allerede tidlig neste år», skriver Berntsen.

    I løpet av fredagens handel gikk vaksineprodusentene Moderna, Pfizer og Clorox opp henholdsvis 20,6 prosent, 6,1 prosent og 3,7 prosent. Samtidig var reiselivsselskapene blant aksjene som ble hardest rammet, da en rekke land hasteinnførte reiserestriksjoner for å hindre større spredning. Cruiseselskapene Royal Caribbean Cruises, Norwegian Cruise Line og Carnival falt henholdsvis 13,2 prosent, 11,4 prosent og 11 prosent.

    Positiv ukestart

    Handelsbanken skriver i en rapport at helgens nyheter ikke har vært alarmerende, noe som bidrar til positive markedsbevegelser.

    «De to neste ukene vil kunne gi flere svar, men vi må regne med høy volatilitet i denne perioden. Men markedsbevegelsene nå i starten av uken er som nevnt positive, med aksjefutures, oljepris og renter noe opp igjen», skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov.

    Kort tid etter at handelen tok til på Oslo Børs mandag stiger hovedindeksen 0,8 prosent til 1.184,29 poeng.