Mens økonomene tidligere nesten kunne garantere en økning av styringsrenten, har høye strømpriser og smittetilfeller med omikronvarianten skapt usikkerhet. Økonomene lener seg likevel mot at Norges Bank vil sette opp styringsrenten med 25 basispunkter til 0,50 prosent.
– Jeg er skikkelig i tvil om neste uke, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til TDN Direkt torsdag.
Han sier pandemiforløpet og strømprisene taler for å vente, men på den andre siden er renten langt under normalrenten samtidig som det er et sterkt moment i økonomien.
Andreassen har landet på at banken hever og lar rentebanen stå – men at den vil understreke usikkerheten og fleksibiliteten vedrørende veien videre.
Ikke veldig i tvil
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank poengterer at utviklingen siden siste pengepolitiske rapport, der Norges Bank signaliserte en renteøkning i desember og tre renteøkninger neste år, faktisk har vært på oppsiden av forventningene.
– Særlig resultatene fra det regionale nettverket viser konturene av en økonomi som opererer med høy kapasitetsutnyttelse, mangel på arbeidskraft og stigende lønns- og prispress. Alt dette taler for at sentralbanken klart burde øke renten, og i tillegg oppjustere rentebanen slik at man signaliserte fire renteøkninger i 2022, sier han.
Han sier videre at selv om økende smitte rammer restauranter, barer, hoteller, kultursektoren og flere, utgjør disse sektorene kun tre prosent av Fastlands-BNP og selv et fall i tråd med det vi så i fjor bare vil redusere BNP-veksten med om lag 0,1 prosentpoeng pr måned.
– Dette utgjør neppe en tilstrekkelig nedsiderisiko for den økonomiske veksten til at Norges Bank utsetter normaliseringen av pengepolitikken, sier han.
Han tror derfor at Norges Bank kommer til å øke renten, og samtidig signalisere at renten mest sannsynlig vil bli satt opp igjen i mars.
– Norges Bank kommer til å heve
Sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB mener også Norges Bank kommer til å heve styringsrenten i desember, men tror på en duete innstilling fra sentralbanken, det vil si et forsiktig budskap og en nedrevidert rentebane for å reflektere de usikre utsiktene.
Seniorøkonom Kyrre Amdal i DNB Markets forventer at rentebanen blir noe oppjustert fra slutten av 2022, dersom Norges Bank lander på at den vil heve renten nå i desember.
– Dersom den ikke hever, er det rimelig å tro at sentralbanken legger til grunn at det er stor nedsiderisiko for økonomien. Da vil nok rentebanen ikke vise noe særlig mer enn en 50 prosent sjanse for heving i mars. Deretter vil trolig rentebanen ha en form som ligner på den vi har nå, sier han til TDN Direkt.
Holder døren åpen for uendret rente
Nordea Markets modellerer en nedjustering av rentebanen i den korte enden, men at vi ender marginalt høyere ved utgangen av prognoseperioden enn rentebanen fremlagt i september tilsier.
«Å holde døren åpen for en uendret rente i mars, dersom den økonomiske belastningen fra omikron skulle ende opp med å bli mer alvorlig, kan være Norges Banks måte å erkjenne usikkerheten til utviklingen de neste månedene», skriver sjeføkonom Kjetil Olsen.
Handelsbanken Capital Markets mener det er om lag 50/50 sjanse for renteoppgang og uendret rente, men holder fortsatt en knapp på at renten settes opp. Også Swedbank har ved en tidligere anledning sagt at det er rundt 50/50-sjanse for at renten holdes uendret i desember.
Rentestimat og kommentarer fra økonomer ble innhentet 9. og 10. desember.
Norges Bank fremlegger sin rentebeskjed og pengepolitisk rapport 4/2021 på torsdag 16. desember klokken 10.00.