<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette vil påvirke Oslo Børs

Det går mot oppgang fra start på Oslo Børs, oljeprisen stiger og det er blandet børsutvikling i Asia. Dette må du vite før tirsdagens handel.

    Publisert 11. jan. 2022 kl. 07.06
    Oppdatert 11. jan. 2022 klokken 07.54
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 537 ord
    TALL: SAS legger frem trafikktall klokken 11.00. Foto: Dreamstime

    Det går mot en oppgang på 1,2 prosent fra start på Oslo Børs, ifølge data fra IG Trading. Nordnet-analytiker Roger Berntsen tror hovedindeksen åpner opp 0,8 prosent eller i intervallet [0,6, 1,0] prosent.

    Olje

    Oljeprisen stiger tirsdag morgen og brent-oljen er opp 0,3 prosent til 81,26 dollar fatet. WTI-oljen stiger 0,03 prosent til 78,75 dollar fatet.

    Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 81,02 dollar ved stengetid på Oslo Børs mandag.

    Analytikere peker imidlertid på en stram forsyning fra OPEC+ i markedet, som ikke holder tritt med etterspørselen og støtter prisene. Grunnen til det er at flere land ikke produserer det økte volumet som ble avtalt, blant annet Nigeria.

    «Markedet kan fortsatt dra nytte av en strammere tilbudsside og forsyningsrisiko fra Russland», skriver en ANZ-analytiker i et notat, ifølge Reuters.

    «De fundamentale forholdene er bullish for råolje igjen, spesielt hvis OPEC sliter med å nå produksjonsmålet i kombinasjon med at etterspørselen styrker seg», sier OANDA-analytikeren Craig Erlam til nyhetsbyrået.

    Asia

    I Japan faller Nikkei 0,9 prosent, mens den bredere Topix-indeksen er ned 0,5 prosent.

    Shanghai Composite svekkes 0,4 prosent, Hang Seng i Hongkong er opp 0,1 prosent, og Kospi i Sør-Korea svekkes 0,1 prosent.

    I India stiger Sensex 0,3 prosent, S&P/ASX 200-indeksen er opp 0,8 prosent, og Straits Times i Singapore klatrer 0,4 prosent.

    Wall Street

    På makrofronten tikker det inn tall for Redbook detaljhandel, samt NFIB SMB-indeksen for desember.

    Mandag ble det nok en smell for Dow Jones og S&P 500, som sank henholdsvis 0,45 og 0,14 prosent. Nasdaq-indeksen steg marginale 0,05 prosent. De tre nøkkelindeksene har med det falt henholdsvis 0,74, 2,01 og 4,49 prosent så langt i år.

    Et av uromomentene er rentefrykt og den amerikanske 10-årige statsrenten i USA toppet mandag 1,8 prosent. Det er det høyeste nivået siden januar 2020.

    Flere analytikere venter nå at Fed vil ta grep og kutte støttekjøpene raskere enn ventet, samt at det vil komme rentehevinger i nærmeste fremtid. Ifølge CME Groups FedWatch-side venter markedet at det er en 76 prosent sjanse for at den amerikanske sentralbanken øker renten i mars, opp fra rundt 15 prosent i midten av oktober.

    Hovedindeksen

    Av selskapsspesifikke hendelser legger Kahoot ut en driftsoppdatering for fjerde kvartal, PGS kommer med inntektstall for fjorårets siste kvartal og SAS publiserer trafikktall klokken 11.00.

    Mandag endte hovedindeksen i 1.190,22, ned 1,47 prosent, og det ble omsatt aksjer for 5,8 milliarder kroner.

    TGS klatret 11,5 prosent etter inntektsguiding for fjerde kvartal.

    – En indikasjon på et langsomt forbedrende marked, sier TGS-sjef Kristian Johansen til Finansavisen.

    Questerre-aksjen utmerket seg igjen, og steg mandag 8,6 prosent. Fredag stupte aksjen hele 26,9 prosent, etter å ha steget nær 200 prosent på en måned da Oslo Børs stengte torsdag.

    Verre gikk det for Kitron . Det har gjennomført kjøpet av 100 prosent av aksjene i BB Electronics, som ble annonsert 20. desember 2021. Aksjen endte ned 5 prosent.

    Meltwater økte antallet premiumkunder i desember og sikret blant annet kunder som Aker Solutions og Strava. Investorene synes imidlertid økningen ikke var nok, og aksjen stupte 14,4 prosent.

    Dagens finanskalender

    Makro:

    Norge: NAV, uketall arbeidssøkere, kl. 14.00

    ØMU: Driftsbalanse 3. kvartal, kl. 11.00

    USA: NFIB SMB-indeks desember, kl. 12.00

    USA: Redbook detaljhandel, kl. 14.55

    Annet:

    Eidsiva Energi: Investormøte ifm. mulige grønne obligasjoner

    Kahoot: Driftsoppdatering 4. kvartal

    PGS: Inntekter 4. kvartal

    SAS: Trafikktall desember, kl. 11.00

    Japan: Tokyo-børsen stengt

    USA: Jerome Powell utspørres i Kongressen i anledning hans nominering for en ny mandatperiode som Fed-sjef, kl. 16.00

    USA: API oljelagertall, kl. 22.30

    Kilder: Selskapene, Newsweb, TDN Direkt