<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

ESB venter avtagende inflasjon

Rådsmedlemmene i rentekomiteen i Den europeiske sentralbanken var enige om at inflasjonssituasjonen stort sett var av midlertidig art og at denne vil avta i løpet av 2022, fremgår det av rentereferatet fra møte i sentralbanken 15-16. desember.

Publisert 20. jan. 2022 kl. 14.17
Oppdatert 20. jan. 2022 klokken 14.38
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 139 ord
INFLASJONSFORVENTNINGER: Den europeiske sentralbanken (ESB) og sentralbanksjef Christine Lagarde venter avtagende inflasjon. Foto: Bloomberg

Til tross for den ekstraordinært høye usikkerheten rundt tiden fremover, ble det understreket at selv om inflasjonen vil overgå 2 prosent, vil det være overkommelig. Det ble samtidig diskutert at høy inflasjon over en lengre periode ikke er helt usannsynlig.

«Inflasjonen i prognosen for 2023 og 2024 er allerede nær 2 prosent, og gitt oppsiderisikoen til anslaget, kan inflasjonen lett overstige 2 prosent», heter det i referatet.

Imidlertid ble det også uttrykt bekymringer om en for tidlig nedtrapping av aktivakjøp. Det ble hevdet under møtet at markedsaktørene så ut til å stille spørsmål ved troverdigheten til rådets fremtidsguiding, da de forventer en første renteøkning på et tidspunkt som er vanskelig å forene med vilkårene til sentralbanken.

Samtidig diskuterte banken at kjøp av eiendeler kan føre til en uønsket utflating av rentekurven – dersom kortsiktige renter må heves før slutten av reinvesteringshorisonten.

TDN Direkt