<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hamstret bitcoin da kursen falt

El Salvador er annerledeslandet som har gjort bitcoin til gangbar offisiell valuta. Og nå som kursen stuper, har presidenten handlet med begge hender.

    Publisert 23. jan. 2022 kl. 09.33
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 518 ord
    UTRADISJONELL: President Nayib Bukele (40) skiller seg litt ut fra sine tidligere presidentkolleger i hjemlandet og resten av verden. Han elsker digitale valutaer og samler store begeistrede folkemasser når han holder taler. Foto: NTB

    Mange sperret nok opp øynene da det mellomamerikanske landet El Salvador i fjor ble det første landet i verden som aksepterer bitcoin som betalingsmiddel.

    Landets president Nayib Bukele er en sterk tilhenger av kryptovalutaen, og går motsatt vei av land som Kina og India, som forsøker å begrense bitcoins utbredelse gjennom strengere lovverk.

    Kjøpsmulighet

    På få dager har bitcoin-kursen rast med over 7.600 dollar, og omsettes i skrivende stund for 35.700 dollar. Det er et fall på nesten 18 prosent.

    Nå som kursen faller, benytter El Salvador muligheten til å sikre seg bitcoin for en rimeligere penge enn hva den kostet tidligere.

    I november i fjor slo den virtuelle valutaen alle rekorder da den ble omsatt for 69.000 dollar.

    Handlet for 133 millioner

    President Bukele opplyser via sin offisielle Twitter-konto at El Salvador har sikret seg 410 nye bitcoin. Prislappen var for 15 millioner dollar eller 133 millioner norske kroner.

    «Noen folk selger veldig billig», skriver presidenten på Twitter, tydelig veldig fornøyd.

    Ut fra opplysningene han har gitt, er snittkursen El Salvador har betalt per bitcoin i denne omgang, 36.585 dollar.

    Landets myndigheter eier nå 1.801 bitcoins, noe som tilsvarer en markedsverdi på 570 millioner kroner.

    Bommet ikke

    De er ikke første gang El Salvador kjøper nå bitcoinkursen faller. Det samme skjedde i november i fjor da kursen falt nesten åtte prosent på kort tid.

    Da hamstret landet 100 bitcoin da kursen vaket mellom 54.000 og 55.000 dollar.

    I den nye meldingen fra presidenten skriver han «Nei, jeg tok feil. Jeg bommet ikke».

    Med uttalelsen sikter han til en tidligere melding i januar i år, hvor han skrev «Jeg lurer på jeg kan ha bommet på dippen denne gangen».

    Skaper bitcoin-samfunn

    El Salvador planlegger å bygge det presidenten omtaler som «Bitcoin City».

    Det er en by som er fritatt inntekts- og eiendomsskatt, og kun opererer med moms som inntektskilde. Oppbyggingen av byen skal blant annet finansieres gjennom statsobligasjoner.

    De første obligasjonene er på én milliard dollar, med en løpetid på ti år og en rente på 6,5 prosent.

    – Invester her og tjen alle pengene du ønsker. Dette er en helt økologisk by som fungerer og får energi fra en vulkan, sa president Bukele da han annonserte planene.

    Noen av midlene som man klarer å reise skal brukes på å kjøpe bitcoin i markedet, i tillegg til å investere i offentlig infrastruktur og i bitcoin-utvinning.

    Presidenten har også sagt at landets vel seks millioner innbyggere vil få hver sin bitcoin-konto, hvor staten gjør et innskudd av bitcoin verdt 30 dollar.

    Håpet er å få opp bruken av bitcoin som betalingsmiddel i landet.

    Møter kritikk

    Men selv om presidenten er veldig glad i den digitale valutaen, så er det mange i opposisjonen som er skeptiske. De frykter bitcoin-kollaps, som vil påføre landet, som allerede sliter økonomisk, enorme tap.

    Også det internasjonale pengefondet (IMF) er skeptiske. Organisajsonen har forsøkt å påvirke El Salvadors myndigheter og landets president til ikke å la bitcoin være et fullverdig betalingsmiddel. 

    IMF er redd den sterke tilknytningen til bitcoin kan føre til større økonomisk ustabilitet i landet.

    Fra før er amerikanske dollar landets andre offisielle valuta. El Salvador har ingen egen valuta.