<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Betaler 6, 8 og 10 prosent rente: – Folk betaler blodpris for å komme i en livbåt de aldri kommer ut av

– Når situasjonen er kritisk og boligen står i fare betaler folk blodpris for å komme i en livbåt som de aldri kommer ut av fordi lånet ikke lar seg flytte.

Publisert 15. feb. 2022
Oppdatert 18. feb. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 697 ord
Article lead
lead
ADVARER: Rune Austigard (t.h.) i Gjeldfinans møter kunder i omstartsbanker som aldri klarer å komme seg ut. Nå varsler han en bølge av problemkunder som følge av høyere renter, høyere strømpriser og økt inflasjon. Foto: Rune Johansen

– Når omstartsbankene gir 85 til 95 prosent finansiering på bolig og topplån i tillegg får ikke kundene flyttet lånet uansett hvor mye de vil. Det kolliderer med gjeld mot inntekt, gjeld mot sikkerhet eller mot 5-gangeren på inntekt, sier gjeldsrådgiver Rune Austigard til Finansavisen.

Nå spår han en bølge av nye kunder i omstartsbankene.

– Hovedgrunnen er økte renter, høye strømregninger, økte matpriser og generell inflasjon.

– Når folk er presset, så ser de ikke på om renten er 6, 8 eller 10 prosent. De aksepterer for å komme ut av problemstillingen. Kundene sier de forstår at det er dyrt, men at de ikke hadde noen valg, sier Austigard.

– Når situasjonen er kritisk og boligen står i fare betaler folk blodpris for å komme i en livbåt som de ikke kommer ut av fordi lånet ikke lar seg flytte.

Slipper ikke ut

Austigard driver Gjeldfinans, et selskap som tar seg betalt hvis de klarer å gjøre ryddejobben som må til for å flytte folk fra omstartsbankene.

– Omstartskundene blir lovet at de kan flytte lånene til en vanlig bank etter seks måneder eller et år, men så viser det seg at det ikke er mulig uansett hvor mye de vil. Da kan ingen hjelpe dem, sier Austigard.

– Vi får økende etterspørsel fra folk som har vært i trøbbel og har hatt omstartslån i Bluestep, Kraft Bank, Bank 2, Instabank eller de andre aktører der folk betaler mellom 4 og 8 prosent rente på vanlige boliglån, sier han.

Han kaller Gjeldfinans en veiviser. Med 2–3 millioner årlig underskudd de seneste fem–seks årene fremstår også hans selskap økonomisk rådgivning. Så hvorfor driver han?

– Godt spørsmål, men vi tror på bedre tider samtidig som det dekkes inn ved at vi får kunder innen gjeldsmegling og eiendom som gir gode overskudd. Det vi egentlig gjør er opprydding med gjeldssanering og slikt. Men nå er det økende trend at mange havner i omstartsbankene. De vil ut, men det er ikke så lett, sier Austigard.

Må rydde bort grums

– De har fått lån når de har hatt økonomiske utfordringer. Kanskje har det vært skilsmisse, permisjon, arbeidsledighet, sykdom eller overforbruk som har ført til tvangssalg og lønnstrekk, og de har fått lån for å få hodet over vannet, men etter halvt år har de betalt 20.000 i måneden på huslån når det egentlig koster 10.000.

– De kommer ikke videre fordi det ligger grums der, og mange vanlige banker tar ikke inn kunder fra disse bankene, og da blir de låst inne med høye renter som over tid blir veldig kostbart.

Mange konkurrerer om disse kundene. I 2005 var det bare Bank 2. Så kom Bluestep i 2010, og nå er det nærmere ti aktører.

– Hvis vi mener det er grunnlag for billigere lån sender vi dem videre til vanlige banker som tar 1,95 prosent etter renteøkningene. Men halvparten trenger opprydding før de kan tas til andre banker.

Har skrekkeksempler

– Boligmarkedet har vært så bra at mange har hatt god sikkerhet, og da er det enkelt å legge problemer i eksisterende boliglån, og gå til gjeldsbank som aksepterer slike kunder, sier Austigard.

– Vanlige banker hjelper så langt de kan sine egne kunder hvis de kommer i problemer, men mange får ikke hjelp, og havner i omstartsbankene som har aggressiv markedsføring.

– Er det kritikk?

– Nei, det er et marked der konkurransen blir hardere og hardere. Vi har funnet ut at det er cirka 20.000 kunder som har denne typen lån. Det er ganske mange.

– Prøver omstartsbankene å holde på kundene?

– Ja, jeg har inntrykk av det for kunder som kontakter oss får telefoner tilbake fra omstartsbankene, hvorpå de tilbys reduserte renter for å bli med lengre. Det er konkurranse i dette markedet.

– Spekulerer de å gi så mye lån at kundene ikke kan flytte?

– Det kan jeg ikke påstå. Omstartsbankene gjør sin kredittvurdering, og den prosessen kjenner ikke jeg til, sier Austigard.

På hjemmesiden sin har Austigard skryteartikler der et ektepar betalte renter på henholdsvis 8 og 13 prosent på sine lån før Austigard flyttet lånet på 5,5 millioner til vanlig bank til en besparelse på 15.000 kroner i måneden. Et annet par skryter av hjelpen fra Bluestep, men kuttet likevel månedlige renter og avdrag fra 40.000 kroner måneden til 18.000 ved å gå til Nordea.