<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kan bli trygg havn nummer én i et krigsscenario

Swissquote-analytiker Ipek Ozkardeskaya mener bitcoin hjelper russiske oligarker til å komme seg rundt Vestens sanksjoner.

    Publisert 1. mars 2022 kl. 10.52
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 254 ord
    BITCOIN-RALLY: De finansielle sanksjonene har ifølge senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya fått russere til å søke seg mot bitcoin. Foto: Swissquote

    Etter et fall torsdag, steg bitcoin-kursen gjennom helgen og oppgangen fortsetter denne uken. Tirsdag formiddag står kursen i 43.323,69 dollar, tilsvarende nesten 13 prosent oppgang de 24 siste timene.

    Oppgangen har skutt fart etter at Vestens koordinerte sanksjoner mot Russland etter Ukraina-invasjonen mer eller mindre har stengt russerne ute fra det finansielle systemet.

    «Bitcoin, som ble handlet i takt med risikoaktiva mindre enn for et par dager siden, er nå blitt det store aktivumet russere og ukrainere stoler på for å få midlene sine ut av det tradisjonelle systemet som er blitt veldig fiendtlig mot dem», skriver senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya i Swissquote i sin oppdatering tirsdag.

    – Hjelper oligarkene

    «Det rapporteres at bitcoin-kjøp med rubler og (ukrainske) hryvnia gikk i taket da Russland innførte sanksjoner mot sine innbyggerne», fortsetter hun.

    Analytikeren mener evnen til å overføre verdier i bitcoin også hjelper russiske oligarker til å komme seg rundt de vestlige sanksjonene. 

    «Den kan også hjelpe russiske selskaper og selv den russiske sentralbanken med å flytte midler siden de ikke lenger har tilgang til amerikanske dollar, og de fleste russiske banker ikke lenger er en del av SWIFT-systemet», fortsetter Ozkardeskaya.

    Hva er SWIFT?
    Det omtales av mange som «Vestens atomknapp». Finansjournalist Marius Mørch Larsen forklarer hva dette handler om

    Trygg havn nummer én?

    Ifølge analytikeren bør Vesten komme med en policy-respons på russernes bitcoin-adopsjon.

    «Hvis ikke kan den positive trenden utvikle seg ytterligere til å gjøre bitcoin til trygg havn nummer én i et krigsscenario. Men hvor mye Vesten vil tolerere bitcoin-innblanding i sine politiske beslutninger er et stort spørsmål som øker den regulatoriske risikoen i kryptovaluta», skriver hun.

    «For russerne, derimot, er kryptorisikoen definitivt verdt å ta», legger hun til.