<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Dette er nyheten vi har ventet og håpet på

En enstemmig konkurranseklagenemnd fastslår at Konkurransetilsynet ikke hadde hjemmel til å forby foretakssammenslutningen mellom DNB og Sbanken. 

    Publisert 16. mars 2022 kl. 17.56
    Oppdatert 17. mars 2022 klokken 14.34
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 556 ord
    FÅR KJØPE SBANKEN LIKEVEL: Konkurranseklagenemnda har konkludert at det ikke var grunnlag for å nekte foretakssammenslutningen mellom DNB og Sbanken, og har opphevet Konkurransetilsynets vedtak. Her konsernsjef Kjerstin Braathen.  Foto: Siv Dolmen

    DNB klaget Konkurransetilsynets vedtak om nei til Sbanken-oppkjøpet inn til Konkurranseklagenemnda og onsdag kveld falt dommen:

    Konkurranseklagenemnda har konkludert at det ikke var grunnlag for å nekte foretakssammenslutningen mellom DNB og Sbanken, og har med dette opphevet Konkurransetilsynets vedtak. 

    Konkurranseklagenemndas vedtak er endelig og kan ikke påklages av Konkurransetilsynet.

    DNB får dermed kjøpe Sbanken for 11,2 milliarder kroner, noe som tilsier 104,45 kroner pr. aksje. Oppgjøret vil finne sted senest 30. mars 2022.

    Sterkt medhold 

    – Vi er veldig glade for at dette ble konklusjonen. Dette er nyheten vi har ventet og håpet på. Det var et enstemmig vedtak fra Konkurranseklagenemnda så det var veldig sterkt, sier DNBs konsernsjef Kjerstin Braathen til Finansavisen.

    Hun opplever at DNB har fått sterkt medhold i at bildet som ble lagt til grunn for den opprinnelige beslutningen ikke var representativt for markedet. 

    – Dette er et veldig konkurranseutsatt marked. I tillegg er vi veldig glade for at transaksjonen ble godkjent uten avhjelpende tiltak, legger hun til. 

    Adm. direktør Øyvind Thomassen i Sbanken sier til Finansavisen at han er overrasket over utfallet.

    – Gitt den prosessen som ligger bak oss, må jeg si dette var en veldig overraskende konklusjon, og det er noe helt annet enn det vi har innstilt hodene våre på de siste månedene. Vi hadde jo først giret oss inn mot at DNB kom til å bli vår nye eier, men da Konkurransetilsynet vedtok å forby oppkjøpet måtte vi i stedet konsentrere oss om våre egne planer, sier han og legger til: 

    – Vi har snudd hodene våre noen ganger det siste året, og det skal vi klare igjen. Nå skal vi først summe oss litt, før vi sammen med DNB finner ut hvordan vi kan hente det beste fra de to bankene til beste for kundene våre.

    OVERRASKET OVER UTFALLET: Adm. direktør Øyvind Thomassen i Sbanken. Sbanken

    Lang prosess

    16. november i fjor satte Konkurransetilsynet foten ned og sa nei til DNBs oppkjøp av Sbanken. Da hadde DNBs ønske om kjøp av Sbanken vært til behandling i Konkurransetilsynet siden midten av april og DNB hadde foreslått såkalt avhjelpende tiltak som innebærer at man foreslår å gjøre enten strukturelle eller adferdsmessige grep for å få oppkjøpet godkjent.

    Men DNBs forslag til avhjelpende tiltak endret ikke Konkurransetilsynets vurdering. Konkurransetilsynet vurderte fortsatt at DNBs kjøp av Sbanken ville føre til svekket konkurranse og dårligere betingelser for bankkunder som ønsket å spare i fond. Tilsynet konkluderte derfor med at oppkjøpet ikke kunne gjennomføres.

    Braathen i DNB mente vurderingene til Konkurransetilsynet var veldig bakoverskuende.

    «Innen salg av fond er det knallhard konkurranse fra banker og nye produktplattformer. Markedet utvikler seg utrolig fort, og det er lett for nye aktører å etablere seg. Konkurransetilsynet synes å se bakover når de vurderer saken – i stedet for å se på hvordan dette markedet fungerer i dag og kommer til å fungere i morgen», sa Braathen til Finansavisen.

    Ikke sannsynliggjort

    DNB klagde til Konkurranseklagenemnda, som behandler klager for alle vedtak som Konkurransetilsynet fatter. Klagesaken har vært begrenset til å gjelde spørsmålet om konkurransen i markedet for distribusjon av verdipapirfond til privatpersoner.

    Konkurranseklagenemnda har, i motsetning til Konkurransetilsynet, kommet til at det ikke er sannsynliggjort at sammenslåingen mellom DNB og Sbanken vil kunne medføre betydelig konkurranseskade i det relevante marked.

    Nemnda har blant annet lagt vekt på at det finnes andre aktører som er nære konkurrenter til både DNB og Sbanken, og som er egnet til å erstatte hele eller store deler av konkurransepresset som i dag utøves av Sbanken.