<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Den amerikanske sentralbanken hever renten

FED hevet tirsdag kveld styringsrenten helt i tråd med forventingene. Dette er den største økningen på to tiår.

Publisert 4. mai 2022
Oppdatert 5. mai 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 478 ord
PÅ TALERSTOLEN: Jerome Powell skal tale i etterkant av FED sitt rentemøte onsdag. Bloomberg

Styringsrenten heves som ventet med 50 basispunkter med den hensikt å bekjempe den siste tidens voldsomme inflasjon. Dette er den største renteøkningen på to tiår. 

Etter rentehevingen vil dermed renteintervallet være på 0,75 til 1,00 prosent.

20.30 i norsk tid stiller sentralbanksjef Jerome Powell seg på talerstolen.

Raskeste tilstrammingen i USA noensinne

– I tillegg til rentehevingen har FED også stoppet støttekjøp av obligasjoner, og er i ferd med å begynne å trappe ned sin balanse i løpet av noen uker. Dermed er det duket for en av de raskeste pengepolitiske tilstramningene i USA noensinne, sier sjefsstrateg i Danske Bank, Anders Johansen, før han fortsetter:

– Videre er det ventet at styringsrenten settes opp ytterligere 1 prosent i begynnelsen av 2023, før den kan settes noe igjen mot slutten av det året. Ellers virker det som FED kort fortalt nå er bakpå og markedet forventer nå at styringsrenten skal være 2.5 prosent ved slutten av året. Inflasjonen er høy og har vært tiltagende, og samtidig er arbeidsløsheten tett på rekordlav med sine 3,6 prosent.

I tråd med forventingene

Det var knyttet enorm spenning til dagens, ukens og kanskje månedens viktigste, økonomiske tall. Johansen i Danske Bank ventet følgende på forhånd av kveldens FED-møte:

– Vi tror renten onsdag settes opp 0,5 prosent, som for øvrig er i tråd med de generelle forventningene. Videre begynner reduksjon av balansen i mai med 95 milliarder dollar, som videre skal trappes opp. Vi er spent på hva FED-sjef Powell sier om økonomien generelt, som blant annet viser tegn på svekkelse med hensyn til boligsektoren.

Utfordrende inflasjon

Onsdag kveld står Jerome Powell på talerstolen, der peker han på oljeprissjokket i kjølvannet av Ukraina-invasjonen som en faktor som øker inflasjonen ytterligere. 

– Oljeprissjokket kom på toppen av den allerede voldsomme inflasjonen. Vi er nødt til å handle effekt for å begrense inflasjonen snarest mulig. Vi har redskapene og er klare for å iverksette de nødvendige tiltakene for å gjenopprette prisstabilitet på vegne av amerikanske forbrukere og bedrifter, sa Powell.

Stramt arbeidsmarked

Inflasjonen skaper et utfordrende arbeidsmarked, sa Powell:

– Arbeidsmarkedet er svært stramt, og inflasjonen er som nevnt svært høy. Vi er på vei til å øke renten til normale nivåer, og gitt at økonomien utvikler seg i tråd med våre forventinger forventer vi i komiteen (Sentralbanks-komiteen) å foreslå en renteøkning med 50 basispunkter ved de neste rentemøtene.

Wall Street stiger etter Powell-melding

Indeksene på Wall Street stiger like før 21.00 norsk tid etter at Powell under talen sa at en renteøkning med 75 basispunkter ikke var aktuelt. De tre hovedindeksene på Wall Street; Dow 30, S&P 500 og Nasdaq steg alle i underkant av 2 prosent på meldingen.

– Jeg tror vi starter å se at inflasjonen flater ut. Men det er svært vanskelig å spå fremtiden, selv kun 60-90 dager frem i tid. Dermed skal vi ikke slå fast med sikkerhet hva vi skal gjøre fremover, men vi kan selvsagt garantere at vi skal følge nøye med, melder Powell.