<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Duket for en klar vekstbrems

I dagens morgenrapport skriver Handelsbankens analytikere om økt oljepris, fall på Wall Street samt dagens viktigste tall fra ESB. 

Publisert 9. juni 2022
Oppdatert 9. juni 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 298 ord
Sara Midtgaard og Marius Gonsholt Hov Finansavisen

Oljeprisen steg i går og sendte Wall Street bredt ned. Futures på Oslo Børs viser marginal oppgang på rundt 0,1 prosent.

Frontkontrakten for brent-oljen brent handles nå til 123,50 dollar fatet som følge av amerikanske lagertrekk, og dette fyrer også opp under inflasjonsuroen. 

Aksjemarkedet er avventende inn mot den viktige rentedommen fra den europeiske sentralbanken (ESB) som faller klokken 13.45 i dag torsdag. 

Klar vekstbrems

Reviderte tall viser at BNP-veksten i eurosonen har vært sterkere enn antatt og steg til 0,6 prosent sammenlignet med forrige kvartal, mot forventede 0,3 prosent. Veksten var drevet av lageroppbygging og nettoeksport, mens konsumet faller.

«Ser vi fremover, er det forventet at bidragene fra både lager og eksport blir svakere, samtidig som konsumet er ventet videre ned», skriver Sara Midtgaard, analytiker i Handelsbanken, i dagens morgenrapport.

«Samlet sett er det duket for en klar vekstbrems i eurosonen i andre kvartal.»

Hun understreker at arbeidsmarkedet fortsetter å være sterkt, og at det er god vekst i sysselsettingen. 

«Lønnskravene følger etter, noe som igjen setter ytterligere press på inflasjonen. ESB er igjen tatt på senga av det sterke inflasjonspresset, og dermed fått det mer travelt med å normalisere renten», skriver analytikeren.

Mulig dobbelheving

ESB har vært tydelige i sin kommunikasjon om at renten skal settes opp ved det påfølgende møtet i juli. 

«Strengt tatt burde de ha økt renten allerede nå. Men de har malt seg inn i et hjørne ved å vise til at verdipapirkjøpene vil avsluttes tidlig i tredje kvartal, og med en første renteøkning kort tid etterpå», skriver Midtgaard.

Det betyr ifølge analytikeren at det i dag er snakk om en «normal» heving på 0,25 prosentpoeng. Men i lys av svært sterke inflasjonstall er det en ikke ubetydelig mulighet for en dobbelheving på 0,5 prosentpoeng.