KjøpLogg inn

Krise i Kjos-familiens kryptobørs

Kjos-familien tar frem sparekniven og skal kutte kostnadene til kryptobørsen NBX med 40 prosent. Samtidig jobbes det med å styrke den svake balansen.

Publisert 22. juni 2022 kl. 17.48
Oppdatert 24. juni 2022 klokken 08.58
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 680 ord
TRØBBEL: NBX-sjef Stig Aleksander Kjos-Mathisen må kutte kostandene kraftig og jobber med å styrke selskapets finansielle situasjon. Foto: Iván Kverme

 

Det er ragnarokk i kryptomarkedet og den seneste tiden har alle kryptovalutaene fått juling. I forrige frøs den amerikanske kryptobanken Celsius kundenes innskudd grunnet «ekstreme markedsforhold».

I skrivende stund står bitcoin-prisen i 20.744 dollar, mens ethereum handler for 1.115 dollar - begge milevis under all-time high-nivåer.

Onsdag ettermiddag rykket Kjos-familiens kryptobørs Norwegian Block Exchange (NBX) ut med en børsmelding hvor det fremkommer at det skal redusere kostnadene med 40 prosent sammenlignet med fjerde kvartal i fjor. 

Det skal skje gjennom at flere ledere vil ta frivillige, «vesentlige» lønnskutt og at åtte ansatte enten skal permitteres eller sies opp, melder selskapet i en børsmelding.

NBX trekker frem at kostnadskuttene skal skje gjennom at ordinær drift blir opprettholdt på en forsvarlig måte.

Uro er årsaken

Det er uroen i kryptomarkedene den siste tiden som trekkes frem som årsaken til de kraftige kuttene.

– Vi er ikke i tvil om at kryptovaluta vil spille en viktig rolle i fremtidens finansbransje og i dagliglivet. Samtidig er det nødvendig å tilpasse vår virksomhet til de dramatiske endringene vil opplever nå. Det betyr reduserte kostnader, og for en kunnskapsbedrift som vår innebærer det dessverre at også våre egne ansatte blir berørt, sier NBX-sjef Stig Aleksander Kjos-Mathisen.

NBX følger dermed etter kryptobørsen Coinbase, som nylig varslet at de skulle si opp 18 prosent av de ansatte.

Kurshavari

NBX ble grunnlagt av Bjørn Kjos og familien, og startet som en spin-off fra flyselskapet Norwegian med mål om å introdusere kryptobetaling i luftfartsindustrien. Kjos-familien eier store deler av selskapet, men investorer som Christen Sveaas og hans investeringsselskap Kistefos er også å finne på aksjonærlisten.

Siden børsnoteringen har NBX-aksjen falt 70 prosent og onsdag var aksjen ned 13 prosent til 2,95 kroner.

I mai hentet NBX 15,8 millioner kroner i en rettet emisjon. I børsmeldingen skriver selskapet følgende: 

«Som tidligere kommunisert jobber styret og ledelsen i NBX med å styrke selskapets finansielle situasjon. (..) Dette arbeidet fortsetter parallelt med kostnadskuttene. Selskapet har de siste månedene lansert en rekke nye tjenester i markedet, og er første aktør i Norden med mulighet for Vipps- og kortbetaling og partnerskap om et fond som skal investere i kryptovaluta».

– Stor usikkerhet

– Har dere hatt for høye kostnader tidligere?

– NBX har investert mye i plattformen og har satt oss i en gunstig posisjon med en utvidet portefølje av produkter og tjenester som for eksempel Vipps- og kortbetaling og et oppsett for nytt fond under lansering. Å utvikle et selskap fra bunn koster, men vi har flinke folk som har gitt en sterk basis for selskapet. Det er leit at vi nå må permittere og redusere aktiviteten – først og fremst fordi dette er flinke folk vi skulle hatt hos oss hver dag, men det vi gjør nå er helt nødvendig, sier Kjos-Mathisen

– Hvordan ser dere på den finansielle situasjonen?

– Akkurat nå er knyttet stor usikkerhet til finansmarkedene og ikke minst kryptomarkedene i den nærmeste fremtiden. Da er det rette å tilpasse seg markedsforholdene, redusere farten, men fortsatt ha styrefart og heller komme styrket ut på den andre siden. Kostnadsreduksjonene er gjennomført for å få et sunt og bærekraftig selskap, sier NBX-sjefen.

– Når må dere hente penger neste gang?

– Vi har tidligere kommunisert at vi jobber med å sikre ytterligere finansiering, og dette arbeidet pågår fremdeles, sier han.

Kjos mot Næss

NBX har vært i hardt vær den seneste tiden etter at investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management gikk ut hardt og advarte mot kryptobørsen.

«De hadde ved årsskiftet 80 millioner kroner i egenkapital, men på den annen side hadde de aktivert 64 millioner kroner i utviklingskostnader og skattefordeler. De tapte 42 millioner på driften i fjor og med den utviklingen vi ser blant andre børser i år er det vanskelig å tro at 2022 blir bedre», var budskapet fra Næss.

I en artikkel i Dagens Næringsliv forsvarte Stig Aleksander Kjos-Mathisen NBX:

«Jeg er ikke sint, bare oppgitt egentlig. Implisitt sier Robert Næss at vi er kriminelle», sa han til Dagens Næringsliv.

NBX-sjefen mener Næss med sine uttalelser insinuerer at det er sannsynlig at NBX har brukt – eller kan komme til å bruke – sine kunders midler på å finansiere virksomheten sin slik som Celsius og andre internasjonale aktører som har havnet i trøbbel nylig.