<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Får milliardbot etter juks

Hundrevis av Ernst & Young-revisorer har jukset. Nå må konsernet betale milliardbot.

    Publisert 28. juni 2022 kl. 14.14
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 195 ord
    MILLIARDBOT: Carmine Di Sibio, konsernsjef i Ernst & Young. Foto: Bloomberg

    Revisjonsgigant Ernst & Young må betale 100 millioner dollar – tett oppunder én milliard kroner – for å gjøre opp med Securities and Exchange Commission (SEC) i USA.

    Hundrevis av ansatte har jukset på etiske retningslinjer i forbindelse med kurs og har holdt denne informasjonen hemmelig for regulatoriske myndigheter.

    – Det er skandaløst at de som er ansvarlige for å fange klienter som jukser, jukser. Og på en eksamen om etikk av alle ting! Det er også sjokkerende at Ernst & Young har hindret vår etterforskning, sier Gurbir Grewal, sjef for håndheving i SEC.

    Priskollaps – kursmålet slaktes
    Flystreiken har rammet Norwewgian og SAS hardt, men ikke Flyr. – Vi mistenker at Flyr har nytt godt av konkurrentenes utfordringer, sier Arctic-analytiker Carl Frederick Bjerke.

    Ifølge SEC var det 49 revisorer hos Ernst & Young som sendte eller fikk tilsendt løsninger på en etikkeksamen som måtte bestås for å beholde lisensen. Flere hundre andre jukset på andre obligatoriske eksamener.

    Det som er særlig skjerpende i denne saken er at revisjonsgiganten forsøkte å holde forseelsen hemmelig, og det er det som gjør at boten er såpass høy som den er. KPMG gjorde en tilsvarende blemme tilbake i 2019, men fikk da en bot på bare halve størrelsen.

    I tillegg til å betale boten må Ernst & Young ansette to uavhengige konsulenter som skal gjennomgå selskapets rutiner og policy i forbindelse med etikk og integritet.