<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå må han gi tilbake 41 mrd. til investorene

Bill Ackman lovte gull og grønne skoger da han hentet titalls milliarder til sitt skallselskap. Nå må han levere tilbake alt. 

Publisert 12. juli 2022
Oppdatert 12. juli 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 238 ord
SMELL: Bill Ackman, toppsjef i Pershing Square Capital. Foto: Reuters

Milliardær og hedgefondforvalter Bill Ackman hentet i fjor 4 milliarder dollar til verdens største skallselskap Pershing Square Tontine Holdings. 

Nå må han levere hele summen – 41 milliarder kroner – tilbake til investorene fordi han ikke har funnet noe selskap å kjøpe og ta på børs inn bakveien, melder Reuters.

Skallselskapet har falt nær 40 prosent siden toppnoteringen i februar 2021 da skallselskaper og bakveien inn på børs var brennhett. 

Vanskelige forhold

Dette må ses på som et stort slag i ansiktet for den velrennomerte hedgefondforvalteren som i utgangspunktet planla å ta et jafs av Universal Music Group i fjor. Han forsøkte å kjøpe 10 prosent av aksjene, men møtte problemer med regulatoriske myndigheter. 

Mandag sendte han nemlig et brev til aksjonærene i selskapet der han understreket at forholdene i markedet samt sterk konkurranse fra tradisjonelle børsnoteringer satte kjepper i hjulene for hans planer om å kjøpe et selskap og ta bakveien på børs.

– Høykvalitetsselskaper kan generelt sett utsette en børsnotering til forholdene er bedre, og det har gjort det vanskeligere å finne avtaler de siste 12 månedene, sier Ackman. 

En fersk rapport fra Ernst & Young viser at antallet børsnoteringer falt med 46 prosent globalt i andre kvartal.

– Alt momentum fra rekordåret 2021 ble raskt borte som følge av geopolitisk spenning, makroøkonomisk motvind og fallende aksjekurser, sa Paul Go, global leder for børsnoteringer i EY.

I juli 2020 hentet selskapet de 41 milliarder kronene i en noteringsemisjon fra store markedsaktører.