<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stemningsskifte i USA

Lavere inflasjonsforventninger, bedring i amerikansk forbrukersentiment, og forbrukere som er mer mottakelige for høyere priser. 

Publisert 13. aug. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 150 ord
BEDRET FORBRUKERSENTIMENT: Detaljsalget steg 1 prosent i juli, ettersom forbrukerne var mottakelige for høyere priser, inkludert dagligvarer og møbler. Foto: NTB scanpix

Amerikansk forbrukersentiment steg i begynnelsen av august, og fortsatte dermed oppgangen fra de rekordlave nivåene tidligere i sommer.

Det foreløpige augustanslaget fra University of Michigans forbrukersentimentindeks, som kartlegger og måler forbrukernes økonomiske tilstand, steg 3,6 indekspoeng til 55,1, opp fra tidligere 51,5 poeng i juli. 

Økningen i forbrukersentimentet kommer som følge av bedrede inflasjonsforventninger, ifølge The Wall Street Journal.

Bedrede inflasjonsforventninger

«Nedgangen i inflasjonen er en mulig årsak til forbedret forbrukersentiment», sier den amerikanske økonomen Aditya Bhave i Bank of Amerika.

Forventet inflasjonstakt for resten av året falt til 5 prosent, laveste nivå siden februar. Den langsiktige inflasjonsforventningen holdt seg stabil på 3 prosent, noe over inflasjonen i forkant av pandemien. 

Den amerikanske forbrukerinflasjonen endte på 8,5 prosent for juli, en beskjeden nedgang drevet av lavere bensinpriser som falt til under 4 dollar pr. gallon for første gang siden mars. 

Detaljsalget steg 1 prosent i juli, ettersom forbrukerne var mottakelige for høyere priser, inkludert dagligvarer og møbler.