<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår kraftig prisøkning på Apples nye iPhone

– Selv om en vanlig iPhone vil holde samme pris, tror vi at en prisøkning på 100 dollar på iPhone 14 Pro/Pro Max sannsynligvis er god butikk, skriver amerikansk analytiker tross bekymringer knyttet til forbrukernes betalingsevne fremover. 

Publisert 2. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 296 ord
LANSERER IPHONE 14: Apples adm. direktør Tim Cook har ikke bemerket seg «åpenbare bevis på makroøkonomisk innvirkning» når det kommer til etterspørselen etter iPhone. Foto: Bloomberg

AAPL

Apples kommende iPhone 14-serie ventes å øke kraftig i pris. Etter å ha holdt fast på iPhone-prisene det seneste året, forventer noen analytikere at kamera-, brikke- og designforbedringer- samt vedvarende press fra leveringskostnader og en sterk amerikansk dollar vil presse iPhone-prisene betydelig opp, ifølge en fersk artikkel

Med inflasjon på nivåer med da hauken Paul Volcker var sentralbanksjef, er det imidlertid bekymringer for at forbrukere blir mer kostnadsbevisste- spesielt lønnstakere. Likevel forventes det at Apple beholder deres standard iPhone-modeller til samme startpris, samtidig som de øker grunnprisene på iPhone Pro og Pro Max til henholdsvis 999- og 1.199 amerikanske dollar. 

«Selv om en vanlig iPhone vil holde samme pris, tror vi at en prisøkning på 100 dollar på iPhone 14 Pro/Pro Max sannsynligvis er god butikk gitt prisøkninger på komponentene samt ekstra funksjonalitet sammenlignet med tidligere modeller», skrev Wedbush-analytiker Daniel Ives i en fersk melding til kunder. 

Den store lanseringen avholdes senere i september. 

Største inntektsdriver

Apples smarttelefoner er den desidert største virksomheten, og bringer inn mer enn 162 milliarder dollar gjennom tre fjerdedeler av selskapets regnskapsår, tilsvarende mer enn 57 prosent av Apples totale inntekter. 

Den planlagte iPhone 14-debuten kommer imidlertid midt i usikkerhet rundt hvordan etterspørselen etter smarttelefoner vil holde seg i dagens makroøkonomiske klima. 

International Data Corporation (IDC) har nylig anslått en nedgang på 6,5 prosent i globale smarttelefonforsendelser i år. IPhone-etterspørselen ser imidlertid ut til å ha holdt seg bedre enn det generelle markedet, og Apples adm. direktør Tim Cook sa på selskapets siste inntjeningssamtale, at han ikke hadde lagt merke til «åpenbare bevis på makroøkonomisk innvirkning» når det kommer til etterspørselen etter iPhone. 

Apple-aksjen har falt 10,9 prosent så langt i år. Til sammenligning ar Dow Jones Industrial Average (DJIA) falt med 12,9 prosent, hvor Apple inngår som et av 30 selskaper, mens S&P 500-indeksen har falt 16,8 prosent i år.