<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljefondet setter mål om netto nullutslipp

Oljefondet kommer fremover til å selge seg ut av selskaper med høy klimarisiko og uten planer for å redusere dem.

Publisert 20. sep. 2022
Oppdatert 20. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 273 ord
KLIMAPLAN: Oljefondsjef Nicolai Tangen sier at fondets langsiktige avkastning er avhengig av bærekraftig utvikling i økonomisk, miljømessig og samfunnsmessig forstand. NTB

Oljefondet setter mål om netto nullutslipp innen 2050 for alle selskapene de er investert i. Det fremgår av fondets klimahandlingsplan, som ble lagt frem tirsdag morgen.

"Gjennom eierandelene i mer enn 9000 selskaper i 70 land, reflekterer klimarisikoen til fondet klimarisikoen i verdensøkonomien", skriver de i pressemeldingen.

I første omgang vil fondet aktivt gå inn for å påvirke selskapene som står for de største utslippene i porteføljen deres.

Fondet understreker at klimaendringene er en av de største utfordringene i dette århundret, i tillegg til at de har en klar økonomisk interesse i at målene i Parisavtalen nås.

Klima størst risiko

Ifølge analysene deres er det en forsinket klimaovergang som gir størst finansiell risiko for fondet.

– Vi har som mål å være verdens ledende investor på håndtering av klima. Vår langsiktige avkastning vil være helt avhengig av hvordan selskapene i porteføljen omstiller seg til et nullutslippssamfunn, sier leder Nicolai Tangen i Norges Bank Investment Management.

I planen står det at Oljefondet kommer til å selge seg ut av selskaper med høy klimarisiko og uten planer for å redusere dem. De kommer også til å analysere eksponeringen mot klimarisiko ved å overvåkene selskapenes utslipp og stressteste porteføljen.

Vil være en pådriver

I den nye handlingsplanen setter de derfor mål om netto nullutslipp innen 2050 til alle selskapene i porteføljen. Den inneholder konkrete tiltak på markedsnivå, porteføljenivå og selskapsnivå.

– Og vi vil være en pådriver for at selskapene skal nå dette målet ved å sette troverdige mellommål og planer for å redusere sine direkte og indirekte klimagassutslipp, sier eierskapsdirektør Carine Smith Ihenacho.

Videre skriver de at klimaplanen er et resultat av arbeid på tvers av fondet, og den baserer seg på eksterne ekspertinnspill og utredninger.