<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår et nytt bear market rally

– Man ser ofte et vendepunkt for aksjer i oktober. Jeg tror derfor man vil se en periode med høyere aksjekurser fremover, sier aksjestrateg Julian Emanuel fra Evercore ISI som spår et nytt bear market rally. 

Publisert 2. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 296 ord
SPÅR ET BEAR MARKET RALLY: Aksjestrateg Julian Emanuel fra Evercore ISI trekker frem at man ofte ser et vendepunkt for aksjer i oktober, ettersom markedspsykologien er noe bedre sammenlignet med september.  Foto: Bloomberg

Pundet nådde mandag denne uken sitt svakeste mot dollar noen sinne, og finansminister Kwasi Kwarteng la forrige fredag frem sitt minibudsjett med de største skattekuttene på 50 år, finansiert av høye låneopptak. Samtidig kjemper Bank of England (BoE) for å få ned den skyhøye inflasjonen med aggressive renteøkninger. 

Storbritannias økonomi står således i sterk motvind, hvilket utløser risikoaversjon blant investorer, ifølge Bloomberg. 

Investorsentimentet har den seneste tiden vaket rundt laveste nivå siden finanskrisen, og den brede S&P 500-indeksen nådde laveste nivå på nesten 2 år. 

Likevel spår aksjestrateg Julian Emanuel fra Evercore ISI et nytt bear market rally på børsene, ifølge podcasten «What goes up». 

Nytt bear market rally

– September er en måned med svakere avkastning- som følge av dårlig psykologi i markedet. I år har denne effekten blitt forsterket av stor makrousikkerhet og en styrket dollar som har lagt press på resten av verdensøkonomien, sier han. 

– Dette kan reflekteres i S&P-500 indeksens fall, samt et styrket nivå på VIX-indeksen (fryktindeksen). 

Han peker imidlertid på at oktober har en tendens til å være et vendepunkt for aksjer, ettersom markedspsykologien er noe bedre sammenlignet med september. 

– Man ser ofte et vendepunkt for aksjer i oktober. Jeg tror den positive psykologieffekten fører til at markedet vil snu- og at man vil se en periode med høyere aksjekurser fremover, sier han, og peker på et nytt bear market rally. 

– Storbritannia viktig for globale markeder

På spørsmål om hvor viktig det som skjer i Storbritannia er for det globale aksjemarkedet, svarer Emanuel:

– Bakteppet for den negative utviklingen i markedene er makroforholdene man har sett på tvers av alle segmenter det seneste året. I Storbritannia har en ny statsminnister og en ny regjering, samt dronningens bortgang skapt enorme utfordringer i et marked som allerede er tungt belastet. 

Han understreker at de utfordrende makroforholdene skaper frykt blant investorer verden over.