<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nærmer seg salg av pengemaskin

Skandalebanken Credit Suisse trenger store summer for å finansiere omorganiseringen, og nærmer seg salg av lukrativ verdipapirdivisjon. 

Publisert 14. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 400 ord
TRENGER PENGER: Credit Suisse, ledet av Ulrich Körner. Foto: NTB

Credit Suisse nærmer seg en avtale om salg av den svært lønnsomme verdipapirvirksomheten SPG (securitized products group), og blant interessentene er japanske Mizuho Financial Group, melder Bloomberg og viser til kilder med kjennskap til saken.

SPG kjøper og selger verdipapirer støttet av boliglån og andre aktiva, som billån eller kredittkortgjeld. Divisjonen yter også finansiering til kunder som vil kjøpe disse produktene.

Mizuho kjemper ifølge kildene med aktører som Apollo Global Management, Centerbridge Partners, Pimco og Sixth Street.

«Vi vil oppdatere om vår omfattende strategiske gjennomgang når vi annonserer tallene for tredje kvartal; før dette er det for tidlig å kommentere potensielle utfall», skriver en Credit Suisse-representant i en e-post til nyhetsbyrået.

– USA superviktig

En eventuell avtale vil være blant de største for Mizuho siden kjøpet av en portefølje nord-amerikanske lån fra Royal Bank of Scotland for rundt 3 milliarder dollar i 2015. 

POTENSIELL KJØPER: Mizuho Financial Group, ledet av Masahiro Kihara. Foto: Bloomberg

– Verdipapirer er en «kjernepilar» for vår amerikanske finansmarkedsvirksomhet. USA er et superviktig marked, og etter Japan vår nest største generator av inntekter og resultater. Det er mer plass til det vi kan gjøre i det amerikanske markedet, sa Mizuho-sjef Masahiro Kihara i et Bloomberg-intervju i april, et par måneder at han overtok sjefsstolen i Japans tredje største bank.

Kihara har alt kjøpt en minoritetspost i et konkurrerende meglerhus for 80 milliarder yen (543 millioner dollar).

– Det er naturlig for Mizuho å vurdere en avtale så lenge banken kan utvide sin internasjonale virksomhet til en rabatt eller fornuftig pris. Verdipapirer er likevel en virksomhet som har vært tapsbringende for banken som var størst av alle japanske långivere under subprime-krisen, uttaler Bloomberg Intelligence-analytiker Shin Tamura.

Trenger milliarder

Credit Suisse trenger flere milliarder sveitserfranc for å gjennomføre en omorganisering, men utsiktene for å sikre dette gjennom nyemisjoner er håpløse etter at aksjekursen har mer enn halvert seg hittil i år. 

Den sveitsiske storbanken har de siste årene vært involvert i en lang rekke finansskandaler som har gått hardt utover både resultater og tillit. De seneste ukene har ryktene florert om at banken er på vei mot en konkurs ettersom verdien på bankens «credit default swaps», en «konkursforsikring» for obligasjonseiere, har skutt i været.

Credit Suisse ventes å legge frem resultatene av den strategiske gjennomgangen 27. oktober.