<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Innfører skatt på tilbakekjøp av aksjer

Den kanadiske regjeringen annonserte onsdag planer om en ekstraskatt på 2 prosent for tilbakekjøp av aksjer.

Publisert 3. nov. 2022
Oppdatert 3. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 258 ord
BAY STREET: Det er en forferdelig, forferdelig idé, og premisset bak er feil, sier forvalter. Foto: Bloomberg

Den kanadiske regjeringen vil at selskaper skal bruke mer på å investere i virksomheten deres og bidra til å økt vekst i økonomien. De innfører en ny skatt på selskaper når de bruker overskuddet til tilbakekjøp. Det skriver CBC.

Det ble offentliggjort torsdag at regjeringen planlegger å implementere en ny skatt på to prosent på tilbakekjøp av aksjer fra og med 2024.

Canada er ikke det eneste landet som innfører en slik skatt. USAs president Joe Biden vedtok nylig en inflasjonsreduksjonslov (Inflation Reduction Act) som inkluderer en skatt på tilbakekjøp av aksjer. Den amerikanske skattesatsen vil være på én prosent fra og med neste år.

Gir 6,5 milliarder årlig

Man venter at den nyinnførte skatten skal bidra til 120 milliarder dollar over de neste ti årene i USA, altså 12 milliarder dollar årlig.

Inntektene til den kanadiske staten estimeres til å bli mindre. De venter at det skal gi dem 420 millioner kanadiske dollar i året, som med dagens valutakurs tilsvarer omtrent 6,5 milliarder kroner. Over de neste fem årene venter staten å få inn 2,1 milliarder kanadiske dollar fra den nye skatten.

«Forferdelig, forferdelig idé»

En Bay Street-forvalter mener at forslaget er en unødvendig knekapping av Canadas investeringsfellesskap.

«Det er en forferdelig, forferdelig idé, og premisset bak er feil ved at det ser ut til å være at tilbakekjøp av aksjer er dårlig,» sa Dennis Mitchell, administrerende direktør i Toronto-baserte fondet Starlight Capital i et intervju.

Han sier videre at dette medfører at det begrenser bedrifters evne til å allokere kapitalen riktig. Mitchell sier at regelmessig feilallokering av kaptial vil gå ut over lønninger og nye ansettelser.