Anbefaler aksjer hver dag - kan du stole på ekspertene?

(Finansavisen): Nordnets statistikk viser at en portefølje bestående av analytikernes fem best likte aksjer, med ukentlige oppdateringer, ville ha tapt nesten 29 prosent av kapitalen fra midten av september og frem til i dag. Til sammenligning har Hovedindeksen på Oslo Børs svekket seg med syv prosent i den samme perioden.Generelt mer positive- Markedet var svært utfordrende sent i 2018, og det fantes ikke noe sted å gjemme seg, kommenterer investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet. til Finansavisen.- I snitt pleier analytikerne dog å være noe mer positive i sine analyser enn dét markedet priser inn, ettersom analysene gjerne strekker seg 6–12 måneder frem i tid.Lederen for Storebrand Kapitalforvaltnings gruppe for norske aksjer, Hans Thrane Nielsen, mener mange – men ikke alle – analytikeres anbefalinger uansett har verdi.- Noen analytikere har høyere treffprosent over tid enn andre, påpeker han overfor avisen.Viser forventningeneBåde Johannesen og seniorporteføljeforvalter Morten Schwarz i Forte Fondsforvaltning hevder dessuten at analytikernes rapporter kan gi potensielt kontrære signaler.- Vi benytter analyser til å danne oss et bilde av hvilke forventninger som antas å være diskontert i aksjekursene, forklarer Schwartz til avisen.Anbefaler å gjøre egen analyseSchwarz advarer om at analytikernes kursmål ikke burde oppfattes som en fasit på kursutviklingen.- Analysene kan imidlertid gi nyttige signaler om retning, risiko og utfallsrom, hevder han overfor avisen.- Er du enig i analysen, og kursmålet er høyere enn i dag, er dette en god indikasjon på at den underliggende aksjen vil gjøre det bra, tilføyer Johannesen.Nordnets investerings­økonom anbefaler uansett at aktive investorer gjennomfører sin egen analyse, i stedet for å stole blindt på analytikerne.