Tryg opprettholder lønnsomheten

Trygs resultater høres i første omgang skrekkelige ut, men gir håp for investorene i Gjensidige.

ENSOM PÅ KONTORET: Konsernsjef Morten Hübbe, konsernsjef Tryg, har sendt hjem 90 prosent av de ansatte. Her fra sommeren 2017. Foto: Eivind Yggeseth
Forsikring

Når skadeforsikringsselskapet Tryg legger frem sine regnskaper for første kvartal, høres det ikke umiddelbart bra ut:

– Coronaeffekten er et tap på 1 milliard danske kroner i investeringsporteføljen og et forsikringsresultat som trekkes ned av reiseforsikringsproduktet. Totalt er kravene på 255 millioner danske kroner på reiseforsikringer i første kvartal, oppsummerer Trygs konsernsjef Morten Hübbe.

Han reddes inn av en ekstremt snill vinter værmessig, og den gir skadeforsikringsselskapene lave erstatningsutbetalinger i første kvartal. Det samme gjør den coronarelaterte stillstanden for bilskadene, der frekvensen faller med 15 prosent i Trygs tilfelle.

Til tross for coronatapene, ender Trygs nøkkeltall for lønnsomheten, combined ratio, på 88 prosent i kvartalet. Det er identisk med første kvartal i fjor.

Og selv om Tryg-aksjen fikk en smell i åpningshandelen tirsdag, var den allerede ved lunsjtider i plussterreng. Dagen endte til slutt med en kursoppgang på 1 prosent. 

På Oslo Børs smittet Trygs resultater over på Gjensidige-aksjen, som sto imot det brede børsfallet tirsdag. Gjensidige-aksjen falt kun 0,8 prosent.

Måtte hyre inn ekstra

– Fra å sitte på 18 lokasjoner i Norden, er våre ansatte nå spredd på over 4.100 alternative kontorer. Samtidig har vi håndtert alle coronahenvendelsene, som er kommet opp i 45.000 stykker, sier Hübbe.

– Men vi har funnet nye måter å møte våre kunder på, og det har vært nødvendig. Plutselig kom ketchupeffekten, og vi fikk i mars ti ganger flere henvendelser og krav på reiseforsikringer. Den bølgen inngår i resultatene for første kvartal, og påskeendringene vil treffe regnskapene for andre kvartal. Nå blir det spennende å se hva som skjer til sommeren, legger Hübbe til.

Tryg

(Mill. DKK)1. kv./201. kv./19
Brutto premieinntekter5.5955.228
Teknisk resultat672626
Resultat før skatt−372930

Ber om avgjørelse

Tryg-sjefen har en innstendig oppfordring til de skandinaviske myndighetene, og særlig de danske og norske:

– Jeg vil be myndighetene så snart som mulig om å komme med retningslinjer for sommeren slik at publikum vet hvordan de kan agere. Med klarhet fra myndighetene vil vi sammen med våre kunder klare å finne løsninger.

– Samfunnet som helhet opplever mye usikkerhet, og coronatiltakene kan ramme noe av det vi i Skandinavia setter mest pris på: Våre reiser og ferier om sommeren. Dersom vi ender opp der at vi må begynne å kansellere disse, bør vi få den beskjeden så fort som mulig slik at vi kan innstille oss på det.

Størst i Norge på nybil

På grunn av coronaeffektene leverer Tryg det svakeste kvartalsresultatet i Hübbes ni år lange periode som konsernsjef. Men han kan skryte av at Tryg aldri har økt topplinjen i ett kvartal like mye på de 20 årene han har jobbet for Tryg, i det premieinntektene vokser med 8,9 prosent.

Etter sammenslåingen av skadeforsikringsselskapene i DNB og SpareBank 1 Gruppen, til Fremtind, er Tryg skjøvet ned fra pallen i Norge. Tryg er nå fjerde størst i Norge, med en markedsandel på drøyt 13 prosent.

– Vi gleder oss likevel over at vi nå har en markedsandel i nybilsalget på 28 prosent, og på totalen øker vi premieinntektene i Norge med 13,7 prosent, sier Hübbe, som kan vise til at en god del av dette stammer fra nysalg.

tryg
gjensidige
morten hübbe
Nyheter
Børs
Forsikring