<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dobling i skader på sparkesykkel – Tryg krever endring

Nå vil Tryg ha obligatorisk ansvarsforsikring for utleiere av elektriske sparkesykler. 

    Publisert 14. juli 2020 kl. 08.55
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 301 ord
    FORSIKRING: Tryg Forsikring vil at elsparkesykkelselskapene skal ha obligatorisk forsikring.  Foto: Tryg Forsikring

    Kjøreturen på elsparkesykkel kan ende med saftige utgifter hvis du ikke har forsikring. Nå vil Tryg ha obligatorisk ansvarsforsikring for utleiere av elektriske sparkesykler.

    – Dersom du kjører på en person eller en gjenstand med sparkesykkel, kommer du i ansvar for skadene du volder. Har du ikke forsikring, må du dekke alle skadene av egen lomme, og det kan bli dyrt, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

    Nær dobling i skadesaker

    Dersom du har innboforsikring vil denne ofte ha en ansvarsdel som dekker slike skader. Men mange som kjører elsparkesykkel er ungdommer som ikke har en slik forsikring.

    – Derfor bør utleierne av sparkesykler pålegges en obligatorisk forsikring som dekker skader man påfører seg selv og andre når man leier disse syklene, sier Irgens.

    Nesten dobbelt så mange har skadet seg på elsparkesykkel som på samme tid i fjor, viser en oversikt ved Oslo skadelegevakt for april, mai og juni i år. Mange har skadet seg alvorlig.

    Nylig ble en person bøtelagt med 15.000 kroner for å ha kjørt en elsparkesykkel i beruset tilstand, og påkjørt og skadet en parkert bil.

    ULYKKE: En beruset person fikk 15.000 kroner i bot for denne ulykken. Foto: Tryg Forsikring

    Unge og uforsikret

    Tryg har tidligere gjort undersøkelser som viser at mange unge ikke har innboforsikring. De er dermed uten forsikringsdekning hvis de skader leiesykkelen, andre ting eller personer. 

    Barn som bor hjemme er omfattet av foreldrenes innboforsikring, men når de flytter for seg selv og melder adresseendring til folkeregisteret må de ha egen innboforsikring. 

    – Det er lett å glemme, og kan bli en dyr lærepenge dersom en må ut med flere titusen kroner for å utbedre bulkeskader på en bil, eller skade på andre personer, sier Irgens.

    En reiseforsikring kan i noen tilfeller dekke noe skader, men det er ofte klare begrensninger på erstatningsbeløp. Reiseforsikringen kan i tillegg ha unntak dersom skaden er påført med vilje.