Rutinert seiler får ikke forsikring

Erik Martin Aanderaa har seilt fra han var 11 år, men får ikke forsikret båten eller seg selv på de mest ekstreme turene. Forsikringselskapene nekter.

ALENE MOT BØLGENE: Erik Martin Aanderaa seiler alene i nord. Under til dels svært tøffe forhold. Det liker forsikringsselskapene dårlig. Selv om han er ekstremt rutinert. Foto: Privat
Forsikring

Høyesterett har i flere saker tatt for seg det man kan kalle risikosport og -aktiviteter: Toppturer, raske båter (RIB), ridesenter, slalåm og treningssenter. Det har både vært sivile og straffesaker: Gjerne ulykker. For hvem har ansvaret og hvem skal betale?

Hvem betaler?

I forlengelsen av disse sakene, kan det være interessant å tenke forsikring: For hva er mer naturlig enn å forsikre seg? Men ikke alle får forsikring, en av dem er soloseileren Erik Martin Aanderaa. Enda han ikke har vært i noen ulykker.

Han seiler blant annet Norskehavet rundt alene i egen seilbåt, via Lofoten og Jan Mayen.

Forsikringselskapene dekker villig dersom en uerfaren seiler kjøper seg en stor dyr seilbåt, og vil seile den over Atlanteren til Caribien
Erik Martin Aanderaa, soloseiler

Det er røffe forhold.

– Jeg har spurt alle selskapene, som Pantaenius, Codan og Storebrand. Ingen vil forsikre hverken båten eller meg.

– Så du reiser ut på seiltur uten forsikring?

– Ja, dit så.

Han understreker at han har forsikring i Norge, Nordsjø og Østersjø.

– Men jeg fikk ikke da jeg skulle seile ut til Jan Mayen, Grønland og Island. Her mente de det var for langt vekk fra eventuell redning og at faren var for stor med å være alene.

Aanderaa er kritisk til selskapenes vurdering:

– Forsikringselskapene dekker etter min erfaring villig dersom en uerfaren seiler kjøper seg en stor dyr seilbåt, og vil seile den over Atlanteren til Caribien. På denne ruten har det vært mange uhell og ulykker på grunn av liten erfaring, dårlig planlegging og sjøudyktige båter. 

Selv har han 27 års erfaring som soloseiler:

– Dessuten har jeg alt tenkelig sikkerhetsutstyr ombord, i tillegg til en kraftig og nøye vedlikeholdt båt, men jeg får ikke dekning i polare strøk.

Jeg seiler ikke bevisst på havseilas hvis meldingene sier 40 knop eller 8 meter bølger
Erik Martin Aanderaa, soloseiler

– Kan du ikke bare ha med en erfaren seiler?

– Nei, jeg trives best alene. Før drev jeg med opplæring på båt, med folk som aldri hadde seilt før. Vel.. det er ikke noe jeg gjør igjen. Haha... det høres ut som jeg hatet det: Sannheten er at opplæring er spennende, men krevende over tid med mye alene-ansvar for uerfarne mennesker. I dag har jeg funnet ut at solo havseiling er det jeg liker best å holde på med.

Han sier det ikke rett ut, men det kan virke som det er lett å gå i beina på hverandre. Et øyeblikk tenker vi at det kanskje er som å skrive en roman eller male et maleri med en annen person i stedet for å gjøre det alene.

Risiko

Han bruker værappen Windy.com eller filer fra Predictwind GRIB via satellitt til havs.

– Jeg seiler ikke bevisst på havseilas hvis meldingene sier 40 knop eller 8 meter bølger.

Han har seilt hele Norskekysten, Jan Mayen, Island, Færøyene, Orkenøyene og Shetland her i nord. Og ruta Haugesund til Malaga i Spania lang vestkysten sørover.

På YouTube har han 124.000 følgere: 

– Det er en del som lar seg fascinere av nordområdene, og følger med på det vi gjør her oppe, sier han.

Den nye forsvarssjefen, Eirik Kristoffersen, sa i beste sendetid at Norge har verdens beste soldater. Han henviste til det barske klimaet nordpå, som blant annet seilerne får møte.

– Du kan overleve noen uker i jungelen, og noen dager i ørkenen. Nord i Norge kan du være død i løpet av 4 timer vinterstid, sa Kristoffersen.

SOLOSEILER: Erik Martin Aanderaa seiler aller helst alene.  Det kan koste ham dyrt. Foto: Privat

  – Hva er du mest stolt av at du har gjort?

–Jeg vet ikke om ordet stolt blir rett å bruke, sier Aanderaa.

– Jeg har bare gjort det jeg har følt for, det er å lage dokumentarer om mine seilaser. At så mange mennesker vil følge med på det, er en kjempebonus og utrolig hyggelig.

– Det svinger

Han har aldri hatt et mål om å bli størst eller best på noen måte.

YOUTUBE: Erik Morten Aanderaa har 124.000 følgere på Youtube. - Mange lar seg fasinere av seiling i nord, sier han. Foto: Privat

– Populæritet på videoer går veldig opp og ned. En dag ligger den på topp, en uke etterpå er den glemt. Å drive med YouTube er tungt hvis du skal være på topp. Det er absolutt ikke mitt mål.

Han forteller at hans mål er å ha det gøy med det han gjør.

– Å få seile rundt i båten min i all slags vær og oppleve nye utrolige plasser. Å få dele disse opplevelsene med så mange mennesker i dag gjør meg ydmyk, og jeg føler meg veldig heldig som kan drive det som jeg gjør i dag. Men jeg er smertelig klar over at neste uke er jeg kanskje glemt. En må leve i nuet.

11 år

Det var da Aanderaa var 11 år, at han fikk sin første lille seilbåt av faren. Han seilte rett til havs, og måtte hentes. Men gleden over å beherske bølgene var enorm.

Det er et ganske røft havstykke ved Haugesund, der han kommer fra, så han fikk tidlig målt kreftene:

– Da de andre guttene i klassen begynte å løpe etter jentene, dro jeg heller ut med båten. 

 – Men værmeldingen kan vel ta feil og utstyret kan svikte. Er du ikke redd for at det skal gå galt noen ganger?

– Nei, egentlig ikke. 

Han drar litt på det.

– Men det er noen ganger jeg tenker at det er godt det gikk bra.

600.000 tusen

Med alt utstyret er verdien av seilbåten rundt 600.000 kroner. I tillegg er det jo han selv, om det skulle skje noe: Om han skader seg eller dør.