<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Konkurransetilsynet med milliardgebyr

Konkurransetilsynet med milliardgebyr til Verisure og Sector alarm for ulovlig samarbeid. 

Publisert 25. nov. 2020 kl. 09.44
Oppdatert 25. nov. 2020 klokken 09.54
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 460 ord
GEBYR: Konkurransetilsynet har ilagt Verisure og Sector Alarm milliardgebyr.  Foto: Verisure

Konkurransetilsynet har onsdag ilagt Verisure 766 millioner kroner og i fjor Sector Alarm 467,3 millioner kroner i gebyr for ulovlig samarbeid om salg av boligalarmer, ifølge en pressemelding. 

Konkurransetilsynet har konkludert med at Verisure og Sector Alarm, som er de klart største aktørene i det norske boligalarmmarkedet, har samarbeidet om markedsdeling i perioden 2011 til 2017.

Vedtaket ble i dag sendt til Verisure. Sector Alarm valgte å godta gebyret like etter tilsynets varsel om gebyr, og tilsynet fattet derfor vedtak mot selskapet i fjor.

Dør-til-dør

– Verisure og Sector Alarm har samarbeidet om å ikke selge boligalarmer til hverandres kunder gjennom dørsalg. Samarbeidet foregikk ved at begge selskapene begrenset egne dørselgeres adgang til å selge boligalarmer til den andres kunder i perioden 2011 til 2017, uttaler konkurransedirektør Lars Sørgard i pressemeldingen.

Selskapene har i perioden hatt omfattende direkte kontakt. Kontakten mellom de to konkurrentene har foregått ved fysiske møter, telefon og korrespondanse via e-post, ifølge Konkurransetilsynet

De to alarmselskapene skal ha gitt hverandre detaljert informasjon om markedsstrategier, og  oppfordret hverandre til å overholde samarbeidet.

Samarbeidet har skjedd over hele landet og ulikheten i gebyrstørrelsen skyldes at foretakene har ulik omsetning, fremgår det av pressemeldingen. 

Verisure svarer

– Vi er svært skuffet over Konkurransetilsynets beslutning. Vi er uenige i tilsynets vurderinger og kommer til å anke vedtaket til Konkurranseklagenemnda, uttaler pressesjef Glenn Støldal i Verisure i Norge, i en pressemelding.

Støldal mener konkurransen i markedet er sterk.

– Det norske markedet som vi opererer i er preget av sterk konkurranse med høye investeringer i innovasjon, markedsføring og salg. Sakens fakta viser at det har vært hard konkurranse i markedet mellom Verisure og Sector Alarm i alle salgskanaler i hele perioden som er undersøkt, sier Støldal. 

Verisure er skuffet over å se at kontakt mellom partene er tatt ut av kontekst, og at Konkurransetilsynet har sett bort fra fakta selskapet har lagt frem. Verisure opplyser at de kommer til å ta opp dette i anken. 

Om etterforskningen

 
  • Konkurransetilsynet gjennomførte bevissikring hos Verisure AS og Sector Alarm AS 20. juni 2017. Under bevissikringen tok Konkurransetilsynet beslag i dokumenter og elektronisk lagret materiale.
  • I etterkant av bevissikringen ble et omfattende beslag gjennomgått, systematisert og analysert.
  • I perioden februar 2018 til september 2020 ble det gjennomført forklaringsopptak med sentrale personer i de to involverte foretakene.
  • Varsel om ileggelse av overtredelsesgebyr for ulovlig samarbeid ble sendt selskapene 17. juni 2019.
  • Sector Alarm AS valgte å godta gebyret før fristen for å avgi merknader til varselet utløp. Selskapet leverte på denne bakgrunn et kort tilsvar i juni 2019. Konkurransetilsynet fattet vedtak 4. juli 2019 der Sector Alarm AS ble ilagt overtredelsesgebyr på 467,3 millioner kroner.
  • Verisure AS innga sine merknader til varslet i november 2019.
  • Konkurransetilsynet sendte endelig vedtak til Verisure AS om ileggelse av overtredelsesgebyr på 766,0 millioner kroner 25. november 2020.
  • Verisure AS kan klage vedtaket inn for Konkurranseklagenemda og de har klagefrist 25. mai 2021.