Tryg-sjefen: – Det har vært et fullstendig vanvittig år

Forsikringsgiganten Tryg oppnådde alle finansielle mål for 2020, til tross for et år med vanvittig volatilitet.

NÅDDE ALLE FINANSIELLE MÅL: Til tross for et år med corona og høy volatilitet, oppnådde Tryg-konsernet alle sine finansielle mål for 2020. Her konsernsjef Morten Hübbe.  Foto: jim winslet
Forsikring

Tirsdag morgen la den danske forsikringsgiganten Tryg frem regnskapstall for fjerde kvartal, og i likhet med Gjensidige, som la frem tall forrige uke, kunne forsikringsselskapet vise til en solid vekst på bunnlinjen. 

Resultat før skatt endte på 1.223 millioner danske kroner i fjerde kvartal 2020, mot 940 millioner danske kroner samme kvartal året før. På forhånd var det ventet et resultat før skatt på 1.093 millioner danske kroner, ifølge analytikerkonsensus satt sammen av Tryg selv.

– Et fullstendig vanvittig år

– Det har vært et fullstendig vanvittig år med covid-19 og høy volatilitet. Vi startet 2020 med at vi tapte én milliard på investeringene i første kvartal, men det hentet seg heldigvis inn og vi endte året i pluss. I første kvartal ble også det forsikringstekniske resultatet påvirket av et høyt antall reiseforsikringskrav, men dette ble kompensert for i de påfølgende kvartalene som resultat av lavere økonomisk aktivitet, sier Trygs konsernsjef Morten Hübbe på telefon fra København.

Fjerde kvartal ble påvirket positivt av et mildt kvartal værmessig i Skandinavia, positive covid-19-effekter som følge av lavere økonomisk aktivitet og et solid investeringsresultat som følge av god utvikling i finansmarkedene. Mens Gjensidige forrige uke meldte om erstatninger på 180 millioner kroner etter leirskredet i Gjerdrum, regner Tryg med å utbetale om lag 130 millioner kroner.

Tryg-konsernet oppnådde alle finansielle mål for 2020 og egenkapitalavkastningen for året som helhet endte på 22,5 prosent. 

28.000 flere kunder i Norge

Hübbe er spesielt fornøyd med den norske delen av virksomheten og kan vise til sterk vekst. 

– Den norske delen av virksomheten har gjort det ekstremt godt i 2020. Vi har fått 28.000 flere kunder i 2020 og vi har hatt en vekst på 12,3 prosent. Det kan jeg ikke huske at vi noensinne har oppnådd før, sier Hübbe.

Nesten alle de nye kundene kommer fra foreninger og forbund som Tryg har en avtale med. Før jul fornyet Tryg to viktige avtaler: Partneravtalene med Utdanningsforbundet og Norges Musikkkorps Forbund. Bare disse to avtalene alene skaffet Tryg nesten 15.000 nye kunder i året som gikk.

Premieinntektene endte på 9.202 millioner kroner i 2020, mot 8.514 millioner kroner i 2019 – en vekst på litt over 8 prosent. 

Tryg har pr. i dag en markedsandel i Norge på 13,1 prosent, som gir dem fjerdeplass i bransjen. I sitt hjemmemarked Danmark er Tryg det største forsikringsselskapet med 22,9 prosent markedsandel.

Vil tilbake på pallen

Om ikke lenge vil trolig Tryg innta tredjeplassen på den norske skadeforsikringspallen igjen, en posisjon Tryg mistet da DNB og SpareBank 1 slo sammen sine skadeforsikringsselskaper til Fremtind. 

Sammen med canadiske Intact har Tryg lagt inn et bindende bud på det britiske forsikringsselskapet RSA Insurance Group. Dersom transaksjonen godkjennes, vil Tryg overta Trygg-Hansa i Sverige og Codan i Norge, noe som vil gjøre Tryg til det største børsnoterte skadeforsikringsselskapet i Skandinavia, med om lag 5,3 millioner kunder og 6.000 ansatte. 

– Det føles veldig bra, og denne transaksjonen har vi jobbet for i lang tid. Det å overta Trygg-Hansa i Sverige og Codan i Norge vil være med på å gjøre trykket sterkere og gjøre at vi kan stå på tre sterke ben i Norge, Sverige og Danmark, sier Hübbe.

Transaksjonen ble godkjent av RSAs aksjonærer 18. januar, og nå gjenstår godkjenning fra relevante konkurransemyndigheter.

– Jeg har en god magefølelse på at transaksjonen godkjennes. Vi har fått godkjennelse av konkurransemyndighetene i Norge, Sverige og Canada. Nå venter vi på godkjennelse i Danmark og Storbritannia, sier Hübbe.

Gjensidige potensiell kjøper

Når det gjelder Codan Danmark vil Tryg inngå et felles finansielt eierskap med Intact, der Tryg og Intact vil eie 50 prosent hver av danske Codan, men Intact vil ha det fulle ansvaret for driften av selskapet.

Intact har intensjon om å drive Codan som før, men samtidig vil Intact vurdere de strategiske langsiktige mulighetene for den danske virksomheten. Det kan for eksempel være å undersøke muligheten for salg eller børsnotering.

– Jeg ser at det er mange som spekulerer i at Gjensidige vil komme med et bud på Codan Danmark og jeg tenker det er naturlig at den spekulasjonen er der fordi det er en utrolig god match på papiret. Intact har mange gode strategiske muligheter med Codan Danmark så det blir spennende å se hva som skjer, sier Hübbe.

Tryg

(Mill. DKK)4. kv./204. kv./19Konsensus
Premieinntekter5.7445.4795.666
Finansresultat513198382
Forsikringsresultat780762772
Combined ratio (%)86,386,186,4
Resultat før skatt1.2239401.093