<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Solid kvartal for traust børslokomotiv

En kald vinter og coronaeffekter preget resultatet til Gjensidige i ulik retning i første kvartal. – Justert for det ekstraordinære er det ordentlig trøkk i forretningen, sier Gjensidige-sjefen.

    Publisert 22. apr. 2021 kl. 07.05
    Oppdatert 22. apr. 2021 klokken 20.05
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 690 ord
    STØDIG: Konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige Forsikring la torsdag frem et resultat før skatt på 1,6 milliarder kroner. Foto: Ivan Kverme

     

    Pandemien satte sitt preg på Gjensidige i 2020, men til tross for et spesielt år oppnådde Gjensidige rekordresultat. Og trenden med gode resultater fortsetter for det trauste børslokomotivet.

    – Vi er veldig godt fornøyd med første kvartal. Coronaeffekter bidrar fortsatt positivt til resultatet, men i motsatt retning ble resultatet negativt påvirket av en ekstremt kald vinter i Norge, sier konsernsjef Helge Leiro Baastad til Finansavisen.

    Dette medførte betydelig høyere frost- og brannskader på eiendom i første kvartal sammenlignet med første kvartal i fjor, da værforholdene var gunstige.

    – Vi må faktisk helt tilbake til 2010 for å finne tilsvarende «winter freeze», sier Baastad.

    Torsdag morgen presenterte han Gjensidiges resultat for årets første kvartal og forsikringsgiganten oppnådde et resultat før skatt på 1,6 milliarder kroner. Det er en stor kontrast til samme kvartal i fjor, da investeringsporteføljen ble hardt rammet av uroen i finansmarkedene og Gjensidige endte opp med et underskudd på nesten en halv milliard kroner.

    «Ordentlig trøkk»

    Økningen i værrelaterte skader i Norge er blitt estimert til 316 millioner kroner i kvartalet. I motsatt retning hadde pandemien en positiv innvirkning på Gjensidiges erstatningskostnader, som anslås til 130 millioner. Den positive effekten skyldes hovedsakelig redusert reisevirksomhet og mindre kjøring.

    – Justert for det ekstraordinære er det ordentlig trøkk i forretningen, sier Baastad.

    – Hvor lenge forventer dere å se positive coronaeffekter, og hva forventer dere når samfunnet åpner opp?

    – Andre kvartal tror jeg fort kan ende opp veldig likt som første kvartal. Når vi forhåpentligvis åpner gradvis opp i tredje kvartal tror jeg det blir relativt likt som tredje kvartal i fjor. I fjerde kvartal tror jeg det blir mer business as usual, men med noe etterslep på enkelte områder som behandlingsforsikring. Jeg tror imidlertid ikke på en stor bølge med covid-relaterte yrkesskader, sier Baastad.

    Gjensidige Forsikring

     
    (Mill. kr) 1. kv./21 1. kv./20
    Premieinntekter 6.973 6.571
    Forsikringsresultat 1.040 1.058
    Finansresultat 556 –1.519
    Resultat før skatt 1.597 –497

    God vekst

    Gjensidige hadde god premievekst gjennom fjoråret, men i hovedsak var det prisøkninger som dro veksten. I første kvartal hadde Gjensidige en vekst i premieinntektene på 6,1 prosent, noe som begrunnes med solide fornyelser og effektive, differensierte pristiltak.

    – Det er et høyt og sterkt tempo på veksten. I privatmarkedet er veksten over 6 prosent og innen næringsliv i Norge er veksten over 11 prosent, skryter Baastad.

    Sammenlignet med inngangen til fjoråret, mener han Gjensidige nå har en bedre balanse mellom volum- og prisøkninger.

    – Innen bilforsikring er det nå halvparten volum- og pris som driver premieveksten. Det er kanonbra, for de siste årene har premieveksten innen bilforsikring vært mest prisdrevet, sier Gjensidige-sjefen.

    Trauste tall

    Analytikerne ventet at Gjensidige ville legge frem et resultat før skatt på 1,55 milliarder kroner, og med dette traff analytikerkorpset blink.

    – Det er et traust lokomotiv som leverer nok et solid kvartal med god lønnsomhet og bra vekst, sier analytiker Roy Tilley i Arctic Securities.

    Han har en hold-anbefaling på Gjensidige-aksjen.

    – Det er lenge siden Gjensidige-aksjen har vært billig, men det er også en aksje med god nedsidebeskyttelse, og den er bra å ha i porteføljen i et ruglete marked, sier analytikeren.

    HOLD-ANBEFALING: Analytiker Roy Tilley i Arctic Securities har en hold-anbefaling på Gjensidige. Foto: Brian Cliff Olguin

    – Jeg ser ikke helt hva som skal få aksjen til å falle, men for øyeblikket tror jeg heller ikke aksjen vil gå så mye mer opp, sier Tilley.

    Oppkjøp i kikkerten?

    Gjensidige er et solid selskap og har rom for å gjøre oppkjøp. Det var også et fokusområde under telefonkonferansen med analytikerne og investorer torsdag morgen. Men Gjensidige-ledelsen holdt kortene tett til brystet og ville ikke komme med noe konkret utover at de følger nøye med på mulighetene i markedet.

    – Gjensidige har sagt at de er åpne for M&A, så det ville overraske meg om de ikke snuser litt på Codan Danmark eller noe annet, sier Tilley.

    Gjensidige falt fra start da Oslo Børs åpnet for handel, og intradag var aksjen ned over 2 prosent. Men kursfallet dempet seg noe i løpet av dagen. Oslo Børs koste seg imidlertid i grønt terreng og var opp over 1 prosent i 15-tiden torsdag.