<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Padelgründere tvangsstengt

Bjørn Maaseide, Thor Hushovd og Jan Kvalheims padelsatsing er tvangsstengt etter ni måneder. Konkurrenten PDL har drevet i to år uten tillatelse.

Publisert 21. feb. 2022
Oppdatert 23. feb. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 549 ord
BRÅSTOPP: Thor Hushovd og Bjørn Maaseide har slått seg opp på padel, men senteret i Oslo er nå stengt fordi idrettsduoen ikke har papirene i orden.  Foto: Fredrik Refvem

Padel beskrives som verdens raskest voksende sport. Så sterk er veksten at gründere ikke har tid til å søke om å få bygge padelsentre i gamle lagerbygg. Nå har Oslo kommune fått nok. I helgen tvangsstengte de padelsenteret til sportskjendisene Bjørn Maaseide, Jan Kvalheim og Thor Hushovd på Grorud.

Samtidig har konkurrenten PDL fått avslag på sin søknad om sitt padelsenter på Økern i Oslo. Senteret hadde drevet i over et år uten å ha søkt om tillatelse til ombyggingen fra lager til padel. Da de omsider søkte, fikk de avslag. Nå forbereder de ny søknad etter å ha vært i full drift i to år.

– Ingen syke eller døde

– Det er riktig at vi ble stengt i helgen. Det er en kjedelig sak, sier Bjørn Maaseide til Finansavisen.

Maaseide fikk interessen for padel for tre år siden, og har slått seg opp sammen med idrettskompisene Jan Kvalheim og Thor Hushovd. I fjor åpnet de syv sentre, og har varslet titalls flere sentre fremover.

Ingen er blitt syke og ingen er døde, men likevel var dette kjempekritisk
Bjørn Maaseide

– Vi har operert i ni måneder i god tro, og hatt et kjempesenter. Alt var greit før det dukket opp en sak mellom huseier og Oslo kommune. Det manglet en blanding av ferdigattest og midlertidig brukstillatelse. Det er søkt om dispensasjon til å drive padel i det som er et lagerlokale, og vi mangler noe på ventilasjon.

– Jeg stusser veldig over at det er nødvendig å stenge et senter når det har vært åpent i ni måneder. Hva er faren? Det er 30 mann inne i et lokale på 2.000 kvadratmeter.

– De kunne sagt at vi får 14 dager til å ordne dette, men det var visst kjempeviktig å få stengt det midt i de utfordringene vi har i samfunnet nå. Ingen er blitt syke og ingen er døde, men likevel var dette kjempekritisk, sier Maaseide.

Pengemaskin

Men Maaseide er ikke alene i padelbransjen om å ha fått problemer med kommunen.

Den svenske giganten PDL kjøpte i fjor Allstar Padel, som har sitt senter på Økern. Senteret startet ved påsketider i 2020. I månedene som gjensto av oppstartsåret rapporterte selskapet et overskudd på 1,2 millioner av en omsetning på 6,3 millioner.

Først 25. juni 2021 søkte selskapet gjennom Embark om tillatelse til å bruksendre det som da var en lagerhall til en sportshall for padeltennis.

I august ba kommunen om mye tilleggsdokumentasjon. Det ble ikke sendt inn. Da Allstar Padel ønsket utsatt frist fordi de ventet på uttalelse fra Arbeidstilsynet, svarte kommunen med at denne uttalelsen uansett kunne vente, og at de avsluttet hele saken.

– Kommunen vet

– Jeg har forsøkt å ringe kommunen, men de har ikke svart. Allstar Padel trodde det ikke var søknadspliktig. Vi har nå nesten alt på plass til å sende en ny søknad, sier Berit Grønhaug i Embark til Finansavisen.

– Er det greit for kommunen at senteret drives uten at det er søkt bruksendring?

– Kommunen vet at det er i drift. Det som er gjort i bygningen er lovlig gjort, så det er forsvarlig innredet, men det mangler tillatelser.

– Jeg har tidligere snakket med kommunen, og de har sagt at det ikke skal mye til for at dette skal bli godkjent, sier Grønhaug.

Allstart Padel ble solgt til det svenske, kjendistunge padelselskapet PDL i fjor sommer. Prislappen skal ha vært i området 30 millioner kroner.