<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår massakre i SATS

DNB-analytiker Ole Martin Westgaard slakter SATS i ny analyse, varsler underskudd, og spår nytt voldsomt fall i aksjen. Aksjen stuper på børsen.

Publisert 4. mai 2022
Oppdatert 6. mai 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 331 ord
FULL SLAKT: Ole Martin Westgaard halverer nesten kursmålet i SATS, og gir blank salgsanbefaling på aksjen. Aksjemarkedet hører, og banker aksjen ned. Foto: NTB

«Smerte med tvilsom gevinst». Slik konkluderer Ole Martin Westgaard i en ny analyse etter fremleggelse av SATS-tallene for første kvartal. Han konkluderer med at SATS er avhengig av betydelige prisøkninger for å sikre lønnsomhet. Det mener han blir utfordrende.

Westgaard spår et akkumulert netto tap innen 2024 på 14 millioner kroner, og nedgraderer aksjen fra hold til selg. DNB-analytikeren sender kursmålet ned fra 18 til 10 kroner, og aksjen stuper på Oslo Børs onsdag morgen.

Svak medlemsvekst

«Svake resultater» er konklusjonen etter kvartalsrapporten fra SATS tirsdag. Inntektene overgikk riktignok konsensus så vidt. Det samme gjorde EBITDA og resultat før skatt inkludert 15 millioner i statlig støtte.

Men Westgaard tror at oppgangen etter pandemien svekkes når SATS møter sesongmessig avmatning i medlemskapene i andre kvartal. Westgaard trodde på høyere medlemsvekst i første kvartal enn det SATS leverte. Og SATS har sagt at andre kvartal blir sesongmessig svakt.

Tror ikke på priseffekt

Westgaards poeng er at SATS trenger betydelige prisøkninger for å møte høyere kostnader. SATS forventer selv økning i driftskostnadene på 4 til 6 prosent mot 1,3 prosent historisk. Det skyldes høyere leasingkostnader, strømkostnader og ekstra markedsføring.

SATS økte prisene med 2,3 prosent i januar, hvilket bringer prisøkningene opp i 8 prosent siden 2019, og SATS forventer å øke prisene ytterligere for å møte kostnadsøkningene både i 2022 og 2023.

Men Westgaard har kuttet EBITDA-anslaget for 2022 med 6 prosent som følge av svakere medlemsvekst i første kvartal, samt noe svakere utsikter fremover.

Åpner for kurs i 5

Kuttet i anbefaling er dramatisk. DNB går fra hold til selg på aksjen, og tar kursmålet fra 18 til 10. Det er basert på at kumulativ fortjeneste er på minussiden de neste tre årene i DNBs regneark.

«Vi mener det er vanskelig å rettferdiggjøre dagens børsverdi på 3,6 milliarder kroner», skriver han i analysen, og:
«Med vårt kursmål handles SATS til en P/E på 18 for 2024». Det mener Westgaard er nok.

Usikkerhet er det alltid, og Westgaard har et utfallsrom for aksjen som går fra 5 til 27 kroner, med base case på 10 kroner.