Hyttemeglere jubler, men har ingen grunn til det

Sjøhyttemeglerne Gustav Sædberg og Tore Solberg jubler over en fantastisk sommer. Men fasiten viser færre salg og lavere priser.

SEIG IDYLL: Luksushyttene på Hankø og andre steder langs kysten blir ikke solgt til like raskt og til like høye priser som meglerne skulle ønske seg. Foto: Privatmegleren
Fritidsbolig

(Denne artikkelen ble først publisert 24. august 2019)

Sjøhyttemarkedet går mot slutten, men fortsatt flommer det over av dyre sjøhytter på Finn.no. Årets to dyreste sjøhytter står fortsatt usolgt. Det gjelder Märtha Louises Bloksberg til 35 millioner kroner samt en like dyr Hankø-eiendom lenger ut i havgapet.

I går lå det 33 sjøhytter ute for salg i prisklassen over 10 millioner kroner. Det er 65 prosent mer enn da sesongen startet for fire måneder siden. Mange av de dyreste eiendommene fra april ligger fortsatt usolgt. Som en til 18,5 millioner i Kragerø, men der er også andre Kragerø-eiendommer til 13 millioiner som fortsatt står usolgt. En liten holme i Tvedestrand ble lagt ut for 20 millioner i vår, men ble raskt kuttet til 14,9 millioner uten at det har lokket frem kjøpere.

Utsolgt i Kristiansand

Det gjelder ikke helt syd i Norge, skal vi tro den erfarne hyttemegleren Gustav Sædberg.

– Det står ikke mye dyrt igjen. Jeg har ingen flere sjøhytter til over 10 millioner. For vår del har det gått unna, og vi mener det har vært en bra sommer, sier Sædberg, som mener det er selgers marked.

– Det er fremdeles for lite utbud her vi jobber hvilket gjør at kjøperne har for lite å velge blant. Man kjøper normalt ikke fritidsbolig hvis man ikke er 90-95 prosent fornøyd. Derfor burde utbudet vært større for å få et bedre utvalg. Jeg har nok kjøpere.

– Vi har i år hatt visninger med 20–30 interessenter og budrunder. Det har ikke vært vanlig.

– Hva tenker du om prisutviklingen?

– Budrundene særlig for fastlandseiendommer har ført til at prisene har steget der. Jeg vil ikke gå ut med prosenttall, men det er klart dyrere enn i fjor som følge av betydelig større etterspørsel. Mange ønsker å feriere i Norge som følge av blant annet at euro- og dollarkursen stiger og at det har vært flott vær – og også at mange eiendommer er nå i bruk som helårshytter, sier Sædberg.

Vestfold vs Østfold

Sædberg får støtte av den nesten alltid fornøyde Tore Solberg i Sandefjord.

ALLTID OPTIMIST: Tore Solberg ser sjelden skyer på himmelen så lenge han er i Vestfold. Foto: Håkon Sæbø

– Jeg er veldig, veldig, veldig godt fornøyd, og har solgt bra også i august med tre eiendommer over 15 millioner. I hele sommer tror jeg at jeg har solgt 15 eiendommer over 10 millioner.

– Hva mener du om prisutviklingen?

– Jeg føler at det er høyere priser i år enn i fjor. absolutt. det må jeg si. Hvor mye vet jeg ikke. Jeg har sagt at det har steget 10 prosent, men det er nok å ta i. Jeg føler nok at det er opp 5–10 prosent.

– Er det selgers marked i år?

– På bra ting er det det, men kjøperne vet absolutt hva de vil ha, så du får ikke gullpris for sølv. Men du får en veldig god pris for ting som virkelig er bra.

Optimismen deles ikke i Østfold.

– Markedet har vært variabelt. Noe har gått fort. Annet har vært tungt. Det gjelder i alle segmenter. Det har løsnet litt i august, men vi hadde større forhåpninger for sesongen enn resultatene har vist hittil, sier eiendomsmegler Frode Eriksen i Sarpsborg.

Kragerø-megler Bjørn Helliksen har fortsatt eiendommer til over 10 millioner kroner liggende.

– Den til 13 millioner har jeg bud på, og jeg har hatt noen salg over 10 millioner i år.

– Hvorfor ligger det fortsatt så mange dyre ute?

– Noen er tvangssalg som må ligge i seks uker. Samtidig vil det alltid være eiendommer ute. Prisene ellers har vært stabile i år.

Tallenes tale er negative

Kragerø-konkurrent Ronny Jørstad heller kaldt vann i blodet på euforiske meglere.

– Det er mye som ligger og stanger uten å bli omsatt. Antallet omsetninger forteller sannheten om markedet sammen med gjennomsnittlig enhetspris, sier han.

Jørstad legger frem statistikk som viser at snittprisen i Kragerø er ned fra 5,1 til 4,7 millioner, mens antallet salg er ned fra 55 til 49.

Det samme bildet gjelder for Færder kommune. Der er antallet ned fra 45 til 37, mens snittprisen er ned fra 7,4 til 6,5 millioner.

I Østfold er antallet salg opp fra 175 til 208, men også her er snittprisen ned – fra 3,5 til 3,35 millioner.

Kun i Kristiansand og Arendal er snittprisen opp. Antallet salg har likevel falt, fra 61 i fjor til 54 i år, mens snittprisen har økt fra 2,7 til 4 millioner.

Nyheter
Fritidsbolig