PRISKUTT: Huset med en hovedetasje på 72 kvadratmeter og boplikt på en øy forsøkes nå solgt for 11,9 millioner kroner. Foto: Sørmegleren

Kutter prisen på sommeridyll med 34 prosent

BOLIG: Først forsøkte eierne selv å selge Tollboden i Lyngør for 18 millioner uten å lykkes. Nå har de hyret en megler som kutter prisen til 11,9 millioner.

(Denne artikkelen ble først publisert 7. mai 2019)

Få steder overvurderer eierne av eiendommene sine verdien så mye som i sommeridyllen Lyngør. Lenge forsøkte eieren av den lokale restauranten Den Blå Lanterne å selge sin eiendom, men lyktes ikke før etter 12 år. Da hadde han måttet kutte prisen fra 12 til 7,6 millioner kroner.

For to år siden ble tre eiendommer samme sted forsøkt solgt samlet for til sammen 25 millioner. Men tross priskutt på 7,1 millioner ble det intet salg.

Nå har også eierne av Tollboden måttet kutte prisen på sin eiendom med 6,1 millioner i håp om å få til et salg. Eierne forsøkte i fjor å få 18 millioner, men Sørmegleren mener 11,9 millioner er riktigere.

100 kvm. hovedbolig

Det er megler Even Nyheim Guttormsen som nå har fått i oppdrag å omsette strandeiendommen med historie tilbake fra 1800-tallet. Han gir følgende begrunnelse for den nye prissettingen:

– Jeg har rett og slett sett på boliger rundt som har oppnådd en høy pris, og diskutert med kollegene mine. Det er en unik eiendom som er vanskelig å prissette med så stor tomt, lang brygge og mye bygningsmasse i Lyngør, sier Guttormsen.

Rett nok oppgis det 194 kvadratmeter primærrom, men dette omfatter både et anneks og en kjellerleilighet. Hovedboligen er på ordinære 100 kvadratmeter, og dette er fordelt på to etasjer, så noe slott er det ikke, og tomten på 579 kvadrat er nøktern den også.

Boplikt: – Betyr ikke noe

Dertil hører det med at en kjøper ikke kan regne med noen ferieidyll her, da det er boplikt på eiendommen. Det mener megleren ikke har noen betydning.

– Vi har sett at det ikke betyr noe for prisene om boplikten fjernes slik man gjorde i Arendal. Det kan ha å gjøre med at boplikten ikke har vært så hardt håndhevet, samtidig som det er mulighet for å unngå den ved å leie ut, sier Guttormsen.

Salgsargumentene som brukes er 18 meter brygge og lang kveldssol. Uansett står ikke kjøperne i kø i Lyngør, selv om Guttormsen hevder allerede å ha interessenter – dog uten offisielle bud.

Uselgelig skole

Det lokale velet har i et år forsøkt å selge Lyngør skole med primærrom på hele 366 kvadratmeter med tillegg av sekundærrom på 92 samt sløydsal og tidligere utedo. Men ingen har villet kjøpe til tross for at prisen er mer moderate 5 millioner kroner, og nå vurderes utleie i stedet.

Den beste referansen er kanskje ventureinvestor Thorleif Ahlsand, som i 2017 fikk 11 millioner for en eiendom i det samme sundet som Tollboden. Ahlsand hadde tre hytter med høy standard, og her var det ingen boplikt.

Lyngør-beboerne har kanskje sin optimisme fra Doktorhuset, der to rike briter betalte 32 millioner for hovedhus og 100 mål tomt. Eller fra Sandøya like ved, der også en større boplikteiendom ble solgt for 14,5 millioner kroner.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også