Et hytte-orakels elleville dagbok

Petter Birkrem hamstrer to Ola-pakker og en Farris på Circle K. Høstjakta er igang med 42 annonserte visninger. 50 privatvisninger på ni dager. #endelighøstferie.

Hyttemegler Petter Birkrem. Foto: Eivind Yggeseth
Fritidsbolig

Mens Jacob Ingebrigtsen og Karsten Warholm løper for gull i Doha, løper Petter Birkrem for 200 hyttesalg på Trysil.

– Det er et visningsmaraton. Men det er en livsstil jeg liker veldig godt, sier megleren.

Jeg er alltid på jobb når jeg er på Trysil. Virkelig alltid. Jeg har hatt budrunder klokken 17 på julaften. Og klokken 23.30 på nyttårsaften
Petter Birkrem

Det er høysesong - eller høstjakta, som Birkrem kaller det. Finansavisen følger Norges mest ekstreme hyttemegler på jobb. Her er dagboken fra et ellevilt visningsmaraton der ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

– Jeg er alltid på jobb når jeg er på Trysil. Virkelig alltid. Jeg har hatt budrunder klokken 17 på julaften. Og klokken 23.30 på nyttårsaften, sier Birkrem.

– Nå går objektene unna

Årets høstjakt startet fredag 27. september. Det skulle bare være forberedelse, men endte med salg også denne dagen. Antallet oppdrag øker - så mange har det ikke vært siden 2012-2013.

– Men dengang gikk ingenting. Nå går objektene unna. Det baller skikkelig på seg, sier Birkrem.

– Jeg signerer oppdragene i forkant - gjerne fra slutten av april eller begynnelsen av mai. Enkelte har vært lagt ut tidligere, men det er nå er den store salgsstarten. Det betyr at alt må være klart - eiendommen skal være preppet for foto. Takster og lovpålagt info er hentet inn. Annonser er laget, og det er markedsført på riktig måte i avis og digitalt.

– I høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie kjører jeg annonserte visninger. Resten av året er dette meningsløst. Da planlegger jeg i stedet private visninger når jeg vet jeg er på fjellet, og jeg er her mye - 110 til 120 døgn i året.

Foto: Eivind Yggeseth

Ullsokker og Olapakker

– Jeg lager også en kabal der jeg samler for eksempel tre leiligheter fra 2,8 til 3,2 millioner på Fageråsen etter hverandre. Det samme gjør jeg på sørsiden. Så tar jeg de store sammen - de til 7-8 millioner.

Jeg pakker med iPad og prospekter og kjører innom Circle K for å kjøpe to Olapakker og en Farris
Petter Birkrem

– Så drar jeg innom alle hyttene dagen før for å sette på varmen for å få det koselig. Jeg forbereder meg slik at jeg har alle nøkler klare og vet hvor ting er. Enkelte selgere har ikke vært der siden påske.

– På visningsdagen gjelder det å ta på seg ullsokker og sørge for godt humør. Jeg pakker med iPad og prospekter og kjører innom Circle K for å kjøpe to Olapakker og en Farris ettersom jeg ikke har tid til annet enn å spise innimellom.

– Visningene er veldig strukturerte. Fem minutter før visning åpner jeg, setter på lys, trekker gardiner til side og tenner stearinlys, men peisen er det ingen vits å fyre opp. Etter 45 minutter låser jeg og drar videre til neste visning uten å slukke. Det gjør jeg når jeg kjører innom på kvelden.

– Hvis noen kommer sent, gir jeg beskjed om at visningen går mot slutten og at jeg må videre slik at ikke neste kunde blir skadelidende. Da får heller kunden være med til neste hytte. Folk har forståelse for det, men det er viktig å fortelle slik at de ikke oppfatter at jeg virker rastløs.

Birkrem hopper inn i sin Tesla Model X og haster videre til neste visning samtidig som han mellom hver visning tar en telefon til kollegaen som avhjelper visningene Birkrem ikke rekker.

– Jeg er kontrollfreak

– Mandag morgen vasker jeg ut de som ikke er interessert slik at jeg har fokus på de som virkelig er interessert. Det kan bli hektisk, men det pleier å løse seg. Jeg kjører halvtimes budfrister.

Jeg er kontrollfreak og synes det er riktig at jeg også tar disse selv
Petter Birkrem

Digitaliseringen hjelper til med budprosessen.

Foto: Eivind Yggeseth

– Jeg følger alltid opp på telefon, og ringer og takker for bud slik at folk føler seg trygge. Dessuten er 25 prosent av kjøperne svenske, og de må uansett by via e-post eller SMS.

I fjor ble det 194 kontraktsmøter med Trysil-eiendommer. Året før 217.

– I år ender jeg på rundt 200 enheter. Da blir det jo noen kontraktsmøter. Jeg er kontrollfreak og synes det er riktig at jeg også tar disse selv. Det er ofte salg med inventar eller delvis med, og jeg vet hva som er sagt og gjort. Det er viktig at alt er riktig i kontrakten slik at det ikke blir noe tull.

– Arbeidsdagen starter klokken 8 og var til 4 før det blir 3-4 timer ved PC-en på kvelden. Dessuten er det mye i helgene på vinteren, men litt mindre om sommeren. Det er fullt kjør hver helg fra midten av august til slutten av april. På sommeren selger jeg eiendommer i Oslo, men i juli har jeg ferie.

Det verste var da jeg var på dugnad på skolen 17. mai, og en kar sendte bud på en leilighet med kort frist
Petter Birkrem

Budrunde på 17. mai

– Hva er det verste du opplever?

– Det kjipe er å komme til en hytte der folk har satt bort alt og gitt megler ansvar for alt. Hytta kan være nedsnødd, og da er jeg vaktmester og må måke meg frem. Jeg kan si til familien at jeg vil være borte en time, så tar det fire timer. Da er det bra vi bor et sted der familien kan kjøre ski og gå langrenn uten å være avhengig av pappas bil.

– Men det verste var da jeg var på dugnad på skolen 17. mai, og en kar sendte bud på en leilighet med kort frist. Jeg fikk skjøvet fristen en time.

– Jeg hadde mast på ham i forkant, men han sa han måtte tenke. Budet kom uten at han ringte meg. Han visste selvfølgelig at jeg ikke ville få tak i noen andre den dagen. Slikt burde det være regler mot, sier Birkrem.

Foto: Eivind Yggeseth

– Jeg er sosial i to timer

– Det er et spesielt liv. Når vi har gjester vet alle at jeg er sosial i to timer, men at jeg jobber resten av tiden. Jeg kan spise frokost, så drar jeg klokken halv elleve.

Mange spør meg om jeg kan selge på Hafjell eller Kvitfjell, men da sier jeg at jeg ikke kan gjøre en god jobb, så det gidder jeg ikke
Petter Birkrem

– Det er en jobb som krever mye fokus. Jeg er heldig som har bra backoffice, men alle mailer og telefoner kommer til meg - det er 80 til 180 mailer og minst 50 telefoner.

– Min kollega, Sandra, tar visninger i ukedager når jeg ikke kan.

– Hva ville du gjort hvis du skulle selge din egen hytte?

– Da ville jeg gjort en ordentlig ryddejobb og fått inn riktig interiør. Alle lyspærer som ikke virker må skiftes, og det må være fint ute uansett om det er sommer eller vinter. Så gjelder det å treffe riktig tid, og en megler som kan området.

– Mange spør meg om jeg kan selge på Hafjell eller Kvitfjell, men da sier jeg at jeg ikke kan gjøre en god jobb, så det gidder jeg ikke. Trysil kan jeg til fingerspissen. Jeg kan sitte i Oslo og guide folk rundt hver stein. Jeg vet nøyaktig hvor heisen går og hvor mange stavtak det er dit, samt høyden over havet - slik jeg synes folk bør vite.

– Jeg har kunder som kun vil kjøpe av meg - de venter til jeg får noe som passer. Det er fordi jeg har troverdighet, og de vet at jeg ikke lurer dem.

Petter Birkrems elleville dagbok

Dagen starter rolig på Circle K for Trysil-megler Petter Bikrem. Deretter er det bare å holde seg fast. Finansavisen gir deg en hyttemeglers dag minutt for minutt.

27.9

07.30- 13.30Kontortid med å pakke prospekter og gjøre alt klart til «høstjakta» på fjellet.

14.00Avreise fra Oslo til Trysil.

Ta 12-15 telefonsamtaler på vei oppover. En kunde ringer og vil se en leilighet som jeg akkurat har lagt ut, men som jeg ikke får vist frem i høstferien fordi den er leid ut. Fageråsen hytteområde 763. Kunden ønsker å se leiligheten raskt, og det er ingen leieboere der enda. Ringer selger og hører om det er OK at de låser seg inn. Får OK. Interessenten ser, ringer tilbake, og ønsker en deal. SOLGT 20 minutter etter!

28.9

08.00 Reise innom Circkle K for å kjøpe 2 matpakker samt fylle opp termokrus med kaffe.

08.30 Møte en kunde på hotellet for å vise frem alle mulig prospekter jeg har, så de får planlagt dagen.

09.30 Privatvisning på en leilighet før vi setter i gang med visninger.

10.00 – 10.45 Visning hytte Trysil Alpin 26A Pris 3,3 millioner

11.00- 11.45 Visning hytte Trysilfjell hytteområde 304 – Pris 4,2 millioner

12.00-12-45 Visning hytte Trysilfjell hytteområde 448 – Pris 5,5 millioner

12.50 Svinge innom en hytte på befaring der eier ønsker å legge inn et bud på en eiendom. Må vite hva de får for sin hytte.

13.00-13.45 Visning hytte Trysilfjell hytteområde 2037 – Pris 4,49 millioner.

13.45 Raskt reise rundt og vise hytte 448 på ny til en som ikke rakk visning. Så videre til en nabohytte 415 som kommer for salg og vise denne til de som jeg hadde på møte kl 08.30 på hotellet. Så motta et bud på en hytte og ringe til interessenter og selger.

15.00-15.45 Visning hytte Fageråsen hytteområde 462. Pris 8,5 millioner.

15.45 Reise innom hytte 659 på Fageråsen til noen som har fått låne nøkkel av selger for å se på den. Tenker at det alltid er lurt å svinge innom om så i bare 10 minutter for å se om alt går bra og om det er noe de lurer på. Viste seg å være lurt, da hytta ble solgt til kunden morgenen etter.

16.00-16.45 Visning på hytte Fageråsen hytteområde 361e. Pris 6,2 millioner

17.00 Vise frem hytte Fageråsen hytteområde 1171 for privatvisning. Pris 4,99 millioner.

18.00 Møte en interessent på tomter. Viste frem tre tomter på Mosetra 2.

19.00-20.30 Reise rundt til alle hytter som jeg skal ha visning på søndag og sette opp varmen, sjekke at alt ser bra ut og klart til visning.

21.00 Middag (alene da barna alt ha spist både middag og kveldsmat). Så sette seg ned og besvare / behandle 82 mail

29.9

08.00 Innom Cirkle K for nye to matpakker, en Farris og en full termokopp med kaffe.

08.30 På befaring av en leilighet på Fageråsen. Disse har hatt leilighet i 5 år og ønsker nå å realisere gevinsten skattefritt. Signerer inn og forsikrer om at vi får denne ut i løpet av 2-3 uker (alt etter når kommunen får levert oss lovpålagt info).

10.00-10.45 Visning på Fageråsen hytteområde 1011. Hytte Pris 4,2 millioner.

11.00-11.45 Visning på Fageråsen hytteområde 1171. hytte pris 4,99 millioner.

11.45 Reiser raskt innom Fageråsen hytteområde 355 samt 367a som jeg har for salg og skal ha visning på senere, med en interessent som har reist langt for å komme og se.

12.00-12.45 Visning 1103a. Leilighet til 2,2 millioner.

13.00-13.45 Visning på Fageråsen 963, leilighet 82 pris 2,85 millioner.

13.45 Vise frem Fageråsen hytteområde 952d privat til to som ville se privat. Leilighet Pris 2,99 millioner.

13.55 Ha overtagelse av Fageråsen hytteområde 957c for kjøperen. Møter altså kun selger av leiligheten.

14.00-14.45 Visning Fageråsen hytteområde 355 Hytte Pris 4,99 millioner.

15.00-15.45 Visning Fageråsen hytteområde 367 a Hytte pris 4,2 millioner.

15.45 Reise innom hytte 659 og se at alt er bra etter at interessenter som har lånt nøkkel har vært der. Det var det heldigvis.

16.00 Privatvisning av hytte Fageråsen hytteområde 1171 til noen som ikke rakk å komme på visning før. Var lurt da disse endte med å legge inn bud og kjøpte hytta dagen etter.

16.45-1800 Privatvisning av hytte Fageråsen hytteområde 851. Pris 9,5 millioner. Fikk bud på visning. Solgte med en liten justering dagen etter.

18.15-19.50 Befaring av to eiendommer.

20.10 Hjemme og spiser middag. Svare på 103 uleste mail og besvare / behandle dette.

30.9

0900 Møte på overtagelse.

10.00 Befaring hos en god kunde. Vurderer å selge hytta og flytte inn i en annen hytte de har kjøpt av meg for en stund siden. Gir råd for eventuelt salg.

10.30 – 13.00 Ringe på listen etter helgen. Vaske lister og iverksette interesse og budrunder. Så starter budene, og kl 13.00 er Fageråsen hytteområde 1103a, Fageråsen hytteområde 1171 og Fageråsen hytteområde 851 solgt. I tillegg til 659 som ble solgt søndag.

13.00-14.30 Ut og sykle med barna. Det snør og det er bitende kaldt, men får til to runder i Magic Moose.

14.30 – 18.00 Inn og besvare 109 nye mail

01.10

08.30 Overtagelsen av Trysilfjellet sør hytte 983 for selger. Møter bare kjøper.

09.30- 13.30 Ut og sykle med barna i strålende sol. Tar telefoner til kunder samt til de som har ringt meg når jeg sykler ned, hver gang jeg kjører ski/sykkelheis oppover. Selger i heisen hytte Trysilfjellet sør hytte 2037.

14.00 Hjem og spise litt.

14.30-17.00 Reise ned til hotellet og la barna bade mens jeg besvarer mailer samt lager kontrakter og akseptbrev for salg som er gjort.

17.15 – 19.00 Tomtevisning av Trysilfjellet hytteområde 2020, 2021 og 2031. Trolig salg dagen etter.

2.10

08.00-0900 Møte en selger for å gi råd før foto.

0900 – 10.00 Frokost med familien.

10.00-11.30 Besvare mail.

11.30 -13.00 Løpetur

13.30-14.30 Befare Trysilfjell hytteområde 2016. Skal selge om en måneds tid.

14.30-15-00 Vise frem tomter Trysilfjellet hytteområde 2020, 2021 og 2031

15.00-16.00 Befaring på Fageråsen. Skal selge.

16.30-20.00 Besvare mail samt lage kontrakter og sende ut akseptbrev. Lage tilbud til de jeg har hatt befaring hos.

3.10

09.30-10.30 Befaring av en leilighet Fageråsen.

10.30-11.30 Privatvisning av hytte Fageråsen hytteområde 1011 hytte til pris 4,2 millioner.

11.30-12.30 Privatvisning av Trysiltunet 8c. Leilighet. Pris 5,5 millioner.

12.30-13.30 Privatvisning av Trysilfjell hytteområde 827 hytte pris 8,7 millioner

13.30-14.30 Privatvisning av Fageråsen hytteområde leil 952d pris 2,99 millioner.

14.30-15.30 Privatvisning av Fagertoppen 11c pris leilighet 1,99 millioner. 15.30-16.15

Privatvisning av Fageråsen hytteområde 1102b leil Pris 2,99 millioner.

16.30 – 19.00 Aktivitet med ungene.

19.00-21.30 Reise rundt på eiendommer og sette opp varmen og gjøre ting klart for helgevisninger.

21.30.00-01.00 Jobbe med mail, planlegge neste helg og planlegge ringerunde for å minne folk om visninger.

4.10

Dette er en viktig dag med tanke på visninger i høstferien. Og da trenge jeg å sette opp flere visninger og får hjelp av en kollega for å nå flest mulig.

09.00-10.00 Lese og besvare mail.

10.00-10.30 Kontraktsmøte på Trysilfjell hytteområde 2032

11.00-12.00 Visning Bjønnåsen 120 hytte med pris 5,8 millioner.

12.30-13.30 Visning Trysilfjell hytteområde 304 hytte med pris 4,2millioner.

13.30-14.30 Visning Trysilfjell hytteområde 2037 hytte med pris 4,49 millioner.

15.00-16.00 Visning Trysilknuts fjellverden 334 Hytte med pris 3,79 millioiner.

16.30-19.00 Satt av tid til privatvisning og mailer.

Kollega har tilsvarende antall visninger denne dagen for meg.

5.10

Dette er den kanskje viktigste dagen med tanke på visninger i høstferien. Det er den dagen med flest kunder i fjellet. Laster opp med flest mulig visninger denne dagen og får med meg kollega for å nå flest mulig.

07.00-09.00 Lese og besvare mail.

09.00-10.00 Privatvisning av Trysiltunet 8c. Leilighet. Pris 5,5 millioner

10.00-10.45 Visning Trysilfjell hytteområde 406 hytte til 4,2 millioner

11.00-11.45 Visning Trysilfjell hytteområde 448 hytte til 5,5 millioner

12.00-12.45 Visning Trysilfjell hytteområde 415 hytte til 8,5 millioner

13.00-13.45 visning Trysilfjell hytteområde 827 hytte til 8,7 millioner

14.00-14.45 Visning Trysil alpin 26a hytte til 3,3 millioner

15.00-15.45 Visning Trysilfjell hytteområde 731a leilighet pris 3,2 millioner.

16.00-16.45 Visning Trysiltunet 8c. Leilighet til 5,5 millioner.

17.00-17.45 Visning Fageråsen hytteområde 462 Hytte til 8,5 millioner

18.00 – 21.00 Div privatvisninger og mailbesvarelser.

Kollega har tilsvarende antall visninger denne dagen. Ringe henne hver time.

6.10

0900-17.00 Satt av tiden til diverse privatvisninger etter hva kunder ønsker.

Foto: Eivind Yggeseth
Foto: Eivind Yggeseth
Foto: Eivind Yggeseth