Dæhlie bygger 119 leiligheter i Åre

Bjørn Dæhlie lanserer sitt største prosjekt i fjellet. 119 leiligheter i Åre har en estimert salgsverdi på 650 millioner svenske kroner.

– Her blir det parkeringskjeller. Og her blir det uteparkering med carporter, sier Bjørn Dæhlie.

Han viser rundt på området der det på sikt skal bygges 119 leiligheter. Rett ovenfor ligger hovedveien som tar deg til Trondheim på to timer. Bak der igjen ligger anlegget som arrangerte alpin-VM tidligere i år.

– Prosjektet totalt sett er det største jeg har vært med på i fjellet, sier han.

Dæhlie skal bygge sammen med sin faste svenske kompanjong Hans Olofsson, gjennom det nyopprettede selskapet View Åre Holding.

– Vi har gått for høy standard og rene, moderne linjer, forteller Dæhlie.

TRE TRINN: De første 46 leilighetene skal stå innflyttingsklare julen 2021. Illustrasjon: Adeprimo

Byggestart mot sommeren

Prosjektet heter View, og første byggetrinn består av 46 leiligheter. Reguleringsplanen ble nylig klar, det eneste som gjenstår er den endelige rammetillatelsen.

Deretter legges prosjektet ut for salg. 30–35 leiligheter må bli solgt før spaden settes i jorden. Målet er at det skjer i mai/juni neste år.

– Dette er et unikt prosjekt. Vi har ikke sett noe lignende i Åre før, sier megler Erik Olofsson i Svensk Fastighetsförmedling, som skal selge leilighetene.

Han er også bror av nevnte Hans Olofsson.

– Du kan ta på deg skiene og stake rett bort til heisen. Hverken nå eller i overskuelig fremtid kommer det prosjekter som har en så bra beliggenhet. Det finnes ikke ledige tomter, fortsetter megler Olofsson.

PARTNERE: Hans Olofsson og Bjørn Dæhlie er faste kompanjonger i Sverige. Bak dem er deler av løypenettet der VM ble arrangert tidligere i år. Foto: Erlend Kjernli

Opp mot 9 millioner

Leilighetene får en størrelse på 48 til 113 kvadratmeter, med en kvadratmeterpris på mellom 65 og 85.000 kroner. De vil dermed koste fra 3 til 9 millioner svenske kroner.

Megler Olofsson forteller om en estimert salgspris på det første byggetrinnet på 240 millioner svenske kroner. Totalt for prosjektet er det snakk om 650 millioner.

Åre-markedet har skutt fart de seneste årene.

– For fem år siden var en pris på 50.000 pr. kvadratmeter i det øvre sjiktet. I dag er det enkeltleiligheter oppe i 70-90.000 kvadratmeteren, sier Erik Olofsson.

Vi kan få en skikkelig blåmandag
Bjørn Dæhlie

Julen 2021

Dæhlie forteller at fokuset på interiør har vært sterkere nå enn i tidligere prosjekter, med høy kvalitet og nøye gjennomtenkte fargevalg.

– Det er andre enn meg som har hatt ansvaret for interiøret. Jeg har blant annet en kone som er mer enn middels interessert, sier Dæhlie.

– Vi har valgt en standard som vi kunne tenkt oss å bo i selv.

I løpet av en ukes tid sendes jobben ut på anbud til entreprenører.

– Da får vi fasiten på hvor mye dette kommer til å koste. Vi kan få en skikkelig blåmandag.

Går alt etter planen, står de første 46 leilighetene innflyttingsklare til jul i 2021.

STORT PROSJEKT: Det blir parkeringskjeller og uteparkering med carporter. Illustrasjon: Adeprimo

Bygget i Åre før

På tomten det skal bygges, ligger også en vernet gårdsbygning fra 1800-tallet, som blir restaurert for utleie.

Fra før har Dæhlie og Olofsson gjennomført tre prosjekter i sentrum av Åre med totalt rundt 130 leiligheter. Går alt etter planen, kan det tallet nesten doble seg. De hadde også store planer på Rödkullen i Åre, med 8-10.000 sengeplasser.

Etter flere år med motstand fra politikere og innbyggere ble hele prosjektet solgt i 2013. Den tidligere NHL-proffen Markus Näslund var en av kjøperne. Han holder fortsatt på for å få gjennomført prosjektet.

– Vi brukte 10 millioner kroner og holdt på i seks–syv år. Vi fikk bare kjeft. Til slutt mistet jeg humøret, sier Dæhlie.